Sparta pantsert it-beveiliging Europese Unie

Consortium van 44 deelnemers wil onderzoek en innovatie verbeteren

Dit artikel delen:

Een aantal it-partijen heeft onder leiding van het Franse atoomcommissariaat CEA en met steun van de Europese Unie het consortium Sparta opgericht. Doel: de Europese samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie verbeteren door het delen van ervaringen, werkwijzen en informatie.

Sparta wordt omschreven als een 'cybersecurity competence netwerk' dat onderdeel uitmaakt van het Europese programma Horizon2020. Om de samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie binnen de EU te verbeteren, wil Sparta samenwerkingsmiddelen beschikbaar stellen en het voortouw nemen bij het opzetten van een prominent Europees onderzoeksnetwerk. Daarbij staan vier gebieden centraal: basisbehoeften (gezondheid), economische activiteiten (energie, financiën, transport), technologie (ict, industrie) en soevereiniteit (e-overheid, openbaar bestuur). Uiteindelijk moeten de op te zetten onderzoeks- en innovatieprogramma's resulteren in geavanceerde security-oplossingen voor elk van de vier gebieden.

Het Sparta-consortium wordt geleid door het Franse CEA (Commissariat à l'énergie atomique et aux énergies alternatives) en bestaat uit 44 deelnemers uit veertien Europese lidstaten die zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek, technologische innovaties en sociale kwesties die relevant zijn voor cybersecurity. De deelnemers komen zowel uit de academische wereld als de industrie.

Frankrijk

Wel wordt duidelijk dat de Franse organisaties de boventoon voeren. Het Franse atoomcommissariaat CEA voert de regie over Sparta en bepaalt de strategische richting van het consortium. Ook is CEA verantwoordelijk voor het overleg met de Europese Commissie en de nationale instanties voor cyberbeveiliging.

Anssi, de Franse nationale autoriteit op het gebied van cyberdefensie en netwerk- en informatiebeveiliging, werkt het R&D stappenplan en de trainingsprogramma's uit. Ook coördineert Anssi het nog op te richten Europese Cybersecurity Research and Competence Centre.

Dan is er nog het Institut Mines-Télécom dat het CAPE-programma beheert. CAPE staat voor Continuous Assessment in Polymorphous Environments en is gericht op het ontwikkelen van methoden en tools om de eigenschappen van moderne apparaten en services te evalueren. Institut Mines-Télécom is een openbare hoger onderwijs instelling die zich bezighoudt met onderzoek en innovatie op het gebied van engineering en digitale technologie.

Expertise

Verder is er nog de HAII-T: High-Assurance Intelligent Infrastructure Toolkit, gericht op de beveiliging van systeemsoftware, formeel geverifieerde cryptografie, beveiliging van het internet of things, inbraakdetectie, beveiligingsanalyses en softwarecertificering. Inria, het Franse nationale onderzoeksinstituut voor digitale zaken, ontfermt zich over HAII-T.

Vanuit het Franse bedrijfsleven ten slotte is technologieconcern Thales als mede-oprichter betrokken. Thales levert technische analyses van cyberaanvallen en beveiligingssystemen op basis van kunstmatige intelligentie.

Dan is er ook nog YesWeHack, een Europees onderzoeksnetwerk voor het detecteren van kwetsbaarheden. YesWeHack gaat samen met de andere deelnemers aan Sparta en experts op verschillende gebieden workshops over cybersecurity organiseren door heel Europa.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-07T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.