Europese regels cybercrime worden eindelijk wet

Dit artikel delen:
misdaad

De Belgische Kamer heeft een Europese richtlijn rond de bestrijding van cybercrime omgezet in eigen wetgeving. België deed dat zo’n jaar nadat de deadline verstreken was. Dat schrijft de krant De Tijd.

De Europese NIS-wet die werd aangenomen, is bedoeld voor bedrijven in kritieke sectoren als drinkwatervoorziening, energie, gezondheidszorg en financiën. Ook online marktplaatsen, zoekmachines en cloudproviders moeten zich er naar richten. De wet bepaalt onder meer welke maatregelen dat soort bedrijven moeten nemen om incidenten te voorkomen of de impact van cybercrime te beperken.

Zo is er een meldingsplicht voor dit soort bedrijven. Het platform daarvoor, dat onder controle van het Centrum voor Cybersecurity staat, zou tegen eind van dit jaar klaar moeten zijn. Na publicatie in het Staatsblad zullen de bedrijven die onder de nieuwe wet vallen, door de overheid officieel gecontacteerd worden over hun nieuwe status.

Aanvankelijk moesten de Europese regels voor 9 mei 2018 in nationale wetgeving omgezet worden, maar daar slaagde België niet in. Ons land is door de EU dan ook enkele keren op de vingers getikt voor de trage afhandeling.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-22T16:14:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.