ESET vindt malware die Exchange-servers viseert

Dit artikel delen:

Vorsers van securityspecialist ESET hebben de malware LightNeuron ontdekt, een achterdeur in Microsoft Exchange die elke email die via de mailserver komt, kan lezen, wijzigen of blokkeren. Het kan zelfs nieuwe mails creëren en verzenden uit naam van een gebruiker.

De malware wordt op afstand bestuurd door mails die gebruik maken van steganografische pdf- en jpg-bijlagen, foto’s en bestanden waarin een deel van de code verborgen zit. De malware zou het werk zijn van een beruchte spionagegroep die als Turla en Snake door het leven gaat en uit Rusland komt, zegt ESET. LightNeuron zelf zou al sinds 2014 Exchange-servers aanvallen. De onderzoekers hebben drie verschillende groepen slachtoffers geïdentificeerd, waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken van een Oost-Europees land en een diplomatieke organisatie in het Midden-Oosten.

LightNeuron is de eerste malware die gekend is voor zijn misbruik van het Microsoft Exchange Transport Agent-mechanisme.

‘De architectuur van de mail server laat toe dat LightNeuron op hetzelfde vertrouwensniveau kan werken als beveiligingsproducten zoals spamfilters. Hierdoor krijgt de aanvaller de volledige controle over de mailserver en dus over de complete communicatie via email’, zegt Matthieu Faou van ESET.

De gedetailleerde analyse van LightNeuron, met inbegrip van de complete lijst met indicatoren van besmetting en stalen, is te vinden in de research paper ‘Turla LightNeuron: One Email Away from Remote Code Execution and on GitHub’.

ESET-onderzoekers waarschuwen dat het verwijderen van LightNeuron uit een netwerk geen gemakkelijke taak is. De kwaadaardige bestanden gewoon wegnemen lukt niet, dat zou de mailserver breken. ‘We raden de beheerders aan om de volledige research paper te lezen voor ze een schoonmaakmechanisme implementeren’, aldus Faou.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-08T10:58:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.