Oude trojan en nieuwe ransomware gaan hand in hand

Dit artikel delen:

De oude trojan Ramnit is terug aan een opmars bezig in Europa. Dat meldt F5 Networks. Tegelijk is er een opstoot van infecties met de MegaCortex-ransomware. Dat meldt dan weer het Duitse Matrix42.

De Ramnit-trojan, die van origine financiële instellingen als doelwit had, maar zich daarna op e-commerce richtte, is terug in de financiële sector. F5 Labs rapporteert een sterke toename van de malware in februari en maart. Het lijkt erop dat de makers gebruikmaken van de piekdrukte rond belastingaangiftes in verschillende landen.

Tijdens de feestdagen van 2018 verschoof de aandacht van Ramnit grotendeels naar Amerikaanse webwinkels. Nu is de trojan terug in Europa, met name in Italië. In maart werd veertig procent van alle aanvallen op Italiaanse financiële services en sites veroorzaakt door Ramnit. Ook in het VK en in Frankrijk is hij volop gesignaleerd. Zeventig procent van de doelwitten was Europees, 27 procent Amerikaans.

Daarnaast is er ook een opstoot van een ransomware genaamd MegaCortex. Sinds de ontdekking afgelopen januari zijn er meer dan honderd infecties gedetecteerd. De ransomware lijkt te worden geïnjecteerd met behulp van Emotet- en Qakbot-trojans. Volgens het Duitse Federale Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI) is Emotet de laatste tijd steeds vaker aanwezig en wordt het beschouwd als een van de grootste bedreigingen voor wereldwijde malware.

Hackers kunnen de aanval snel escaleren om toegang te krijgen tot een domeincontroller, vanwaar ze proberen om de ransomware op zoveel mogelijk workstations los te laten.

In tegenstelling tot andere servers is het niet gemakkelijk een domaincontroller in quarantaine te plaatsen of zelfs een servicestoring op de domaincontroler te riskeren. Hiermee wordt het hele bedrijfsnetwerk negatief beïnvloed en het veroorzaakt altijd downtime van het hele netwerk.

De gedetecteerde aanvallen zouden afkomstig zijn van bedrijfsnetwerken in de VS, Canada, Nederland, Ierland, Italië en Frankrijk en is nu ook gearriveerd in Duitsland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-22T10:25:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.