Huawei-personeel werkte samen met Chinees leger

Dit artikel delen:
China

Verschillende personeelsleden van Huawei hebben met het Chinese leger samengewerkt aan onderzoeksprojecten. Dat meldt het persbureau Bloomberg. Daarmee zouden de banden met de Chinese strijdkrachten toch nauwer zijn dan het bedrijf eerst heeft toegegeven.

De Huawei-personeelsleden hebben samen met het Chinese leger aan minstens tien onderzoeksprojecten gewerkt, waaronder projecten rond kunstmatige intelligentie en radiocommunicatie. Daaronder was een project rond het ‘classificeren van emoties in online-commentaren’ en een over manieren om satellietbeelden en geografische coördinaten te verzamelen en te analyseren.

Bloomberg vond de bewijzen van de samenwerkingen in openbare vakbladen en online-databases die vooral door Chinese academici en industriespecialisten worden gebruikt. De auteurs van de papers stonden met naam vermeld en ook van de Huawei-bedrijfsnaam werd geen geheim gemaakt.

Huawei zelf ontkent dat het iets met de papers te maken heeft. ‘Huawei heeft geen kennis van werknemers die onderzoekspapers publiceren in hun eigen naam’, zegt woordvoerder Glenn Schloss tegen Bloomberg. Volgens hem heeft Huawei ook geen enkel gezamenlijk onderzoeksproject met de Chinese strijdkrachten lopen en worden onderzoeksprojecten of producten niet aangepast voor het leger.

Huawei is door de Amerikaanse regering op een zwarte lijst geplaatst en heeft beperkingen gekregen in de manier waarop het met Amerikaanse bedrijven mag zakendoen. Volgens de regering-Trump heeft het bedrijf té nauwe banden met de Chinese overheid en is er een risico op spionage. Dat heeft tot gevolg gehad dat Huawei geen toegang meer krijgt tot Google-apps om op zijn smartphones te zetten. Het bedrijf schat de commerciële schade die het daardoor oploopt in de miljarden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-27T11:39:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.