Asco herstelt zich moeizaam na ransomware-aanval

Dit artikel delen:

Bij het Zaventemse bedrijf Asco, dat onderdelen voor de luchtvaartindustrie maakt, is de normale bedrijfsvoering quasi volledig hersteld na een grote ransomware-aanval. Die heeft de onderneming een maand op non-actief gezet.

De ransomware-aanval begon op zeven juni en zorgde ervoor dat de directie ‘tijdelijke werkloosheid door overmacht’ moest invoeren. Die maatregel wordt nu stopgezet, de laatste honderdvijftig werknemers kunnen weer aan de slag, wat niet betekent dat alles nu opnieuw business as usual is. In De Tijd zegt hr-manager Vicky Welvaert dat er nog heel wat workarounds en nevenoplossingen worden gebruikt in het bedrijf en dat veel taken die vroeger automatisch werden afgehandeld nu manueel moeten worden uitgevoerd. Asco moet daardoor ook extra tijdelijk personeel in dienst nemen.

Op het hoofdkantoor van Asco in Zaventem werken zo’n duizend mensen, het bedrijf heeft ook vier productievestigingen in Canada, de VS en Duitsland. De hack werd ontdekt in een van die vestigingen. Daarop werd besloten om de stekker helemaal uit te trekken. Het zal waarschijnlijk nog tot eind 2019 duren voor de productieachterstand volledig is weggewerkt. Normaliter sluit het bedrijf eind juli, begin augustus ook twee weken de deuren, maar dit jaar wordt er zo veel mogelijk doorgewerkt.

Externe specialisten doen momenteel nog altijd onderzoek naar de daders van de digitale inbraak. Ook het parket en specialisten van het Centrum voor Cybersecurity volgen de hack van dichtbij op. Asco raamt de schade op miljoenen euro’s. Het bedrijf zegt geen losgeld te hebben betaald aan de aanvallers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-08T15:05:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.