Horizon 2020 krijgt laatste schijf van elf miljard

Cyberveiligheid is een van de beoogde onderzoeksterreinen

Dit artikel delen:
Europa

Het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 krijgt in zijn laatste jaar een enveloppe van elf miljard euro toegestopt. Dat heeft de Europese Commissie aangekondigd.

In totaal is er zo 77 miljard euro gespendeerd aan Horizon 2020. Het programma droeg onder meer bij aan de eerste beelden van een zwart gat en de ontwikkeling van vaccins voor ziekten zoals Ebola.

Voor 2020 wil de Europese Commissie een grotere impact van het onderzoek dat wordt gefinancierd. Daar wordt ingezet op minder verschillende onderzoeksterreinen, maar die wel een grote impact hebben, zoals klimaatverandering, schone energie en cyberveiligheid.

Horizon 2020 zal opgevolgd worden door Horizon Europe, dat loopt van 2021 tot 2027. De structuur en inhoud daarvan zijn nog niet helemaal bepaald maar de Commissie heeft nu al 209 miljoen euro vrijgemaakt voor acties op het gebied van voedsel en natuurlijke hulpbronnen. Verder test ze ook nieuwe co-creatie methoden. Een belangrijke noviteit wordt ook de European Innovation Council (EIC). Dat is een one-stop-shop voor innovatiefinanciering die wetenschap omzet in nieuwe business en de opschaling van bedrijven moet versnellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-11T16:40:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.