No More Ransom ontcijfert 109 soorten software

Publiek-privaat cyberinitiatief viert derde verjaardag

Dit artikel delen:

No More Ransome, een publiek-private samenwerking voor de aanpak van gijzelsoftware, heeft in drie jaar tijd 109 soorten gijzelsoftware ontcijferd. De organisatie biedt 82 tools die ransomware kunnen decrypten (ontsleutelen) en zou voorkomen hebben dat criminelen voor een geschatte 108 miljoen dollar aan losgeld konden buitmaken.

Dat meldt No More Ransome in een overzicht ter ere van zijn derde verjaardag. De organisatie, die sinds 2016 strijdt tegen dataversleuteling door cybercriminelen, bestaat onder meer uit Europol en de Nationale Politie. Ook securityleveranciers als McAfee en grote cloudspelers als Amazon Web Services (AWS) zijn bij de organisatie betrokken.

Het publiek-private initiatief publiceert via een portal nieuwe decryptietools. Met de toevoeging van 14 nieuwe tools  in 2019 kunnen 109 soorten ransomware worden aangepakt. Daar komen doorlopend nieuwe releases bij. Inmiddels bezochten drie miljoen unieke bezoekers uit 188 landen de websites van de organisatie die inmiddels beschikbaar is in 35 talen.

GrandCrab

De organisatie noemt de inspanning rondom ransomware-aanvalsgolf GrandCrab als één van de belangrijkste wapenfeiten van het afgelopen jaar. Volgens No More Ransom hebben bijna 40.000 bezoekers gebruikgemaakt van de decryptie-tool en is daarmee naar schatting 50 miljoen dollar aan losgeld gespaard.

De organisatie blijft benadrukken dat preventieve maatregelen zoals goede backups en aandacht voor cybersecurity belangrijk zijn. Nog altijd geldt dat in het geval van gijzelsoftware voorkomen beter is dan genezen. Ook roept ze op om nooit in te gaan op betaalverzoeken voor losgeld en om ransomware-incidenten altijd te melden bij de autoriteiten. Bekijk het overzicht van de prestaties van No More Ransom in de afgelopen drie jaar in de bijgevoegde afbeelding.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-29T11:16:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.