Belg gaat nonchalant om met cyberrisico’s

Dit artikel delen:
cyberveiligheid hacking hackers

De Belg kent de grote cyberrisico’s wel, maar negeert ze. Dat blijkt uit de tweede editie van de Cyberbarometer door AXA Partners, een jaarlijks onderzoek dat bij duizend Belgen de cyberveiligheid peilt. Tegenover vorig jaar geven meer Belgen aan hun wachtwoorden te recycleren of zelfs toegang te hebben tot andermans Facebook-account.

In 2018 zei 73 procent van de Belgen het erg te vinden dat veel van de persoonlijke gegevens gewoon beschikbaar zijn op internet. Dat percentage daalde dit jaar naar 71 procent. We springen met andere woorden niet enkel steeds nonchalanter om met onze persoonlijke informatie, we hechten ook minder belang aan onze privacy – behalve op vlak van ongewenst beeldmateriaal. Bijna een kwart van de Belgen (23 procent) zegt dat er ooit al iemand een foto van hen gepubliceerd heeft, die ze liever niet online zouden zien. Dat is een verdubbeling tegenover vorig jaar.

‘Eén op tien Belgen zegt zelfs dat er momenteel foto’s van hen online staan waarvan ze niet weten hoe ze die kunnen verwijderen’, stelt Hanne Vandecapelle, cyberspecialist bij AXA Partners. ‘Het feit dat zoveel mensen niet weten dat ze ongewenste foto’s kunnen rapporteren, toont weer eens aan dat er nog heel wat ruimte voor verbetering is én nood aan sensibilisering.’

Facebook

Persoonlijke gegevens zijn gegevens die je niet met een wildvreemde wil delen. Toch is dat exact wat meer dan één op tien Belgische Facebookgebruikers  doet door hun profiel volledig openbaar te houden. 64 procent van de Belgische Facebookgebruikers heeft zijn profiel aangepast zodat enkel vrienden dit kunnen bekijken. Bij een op de vijf is het profiel beschikbaar voor vrienden en vrienden van vrienden. Opvallend: 5 procent heeft geen idee wie zijn of haar Facebookprofiel kan bekijken.

Daarbovenop kan een derde van de Belgische Facebookgebruikers naar eigen zeggen inloggen op Facebookaccount van iemand anders. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de Cyberbarometer van vorig jaar. In de meeste gevallen gaat het om de account van de partner, kind(eren) of andere familieleden. ‘Je profiel is een vertegenwoordiging van jezelf. Daarom is het best als alleen jij in het bezit bent van je inloggegevens. Pas ook goed op met wie je toegang geeft tot je sociale mediaprofielen’, verduidelijkt Vandecapelle.

Uit de Cyberbarometer van 2019 blijkt dat vergeleken met vorig jaar minder Belgen voor elke account een volledig nieuw wachtwoord verzinnen dat niet geïnspireerd is op zijn of haar vorige wachtwoord. De helft van de Belgen gebruikt regelmatig hetzelfde wachtwoord voor verschillende applicaties en websites. Een klein kwart heeft zelfs maar één wachtwoord dat ze liefst voor alle mogelijke websites en applicaties gebruiken.

123456

Dit jaar zocht de Cyberbarometer ook uit waarop de Belg zijn wachtwoord baseert. Wat blijkt? ‘Wachtwoord’, ‘123456’, de eigen naam of verjaardag… Té veel Belgen baseren hun wachtwoorden op persoonlijke informatie (49 procent), gemakkelijk te onthouden woorden (21 procent) of zinnen (8 procent). Amper een vijfde van alle Belgen kiest voor willekeurige cijfers en letters. Drie procent van de Belgen gebruikt voor de willekeurige samenstelling een online-tool, terwijl 19 procent dit zelf doet.

Positieve noot: steeds meer Belgen vernieuwen op regelmatige basis hun wachtwoorden. Waar in 2018 nog 29 procent van de ondervraagden nooit van wachtwoord veranderde, daalde dat percentage in 2019 naar 26 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-24T09:29:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.