Staatsveiligheid: pas op voor buitenlandse dataspionage

Dit artikel delen:

De Belgische staatsveiligheid heeft een brochure uitgebracht om reizigers te waarschuwen tegen datadiefstal in het buitenland. De nieuwe brochure is bedoeld voor het grote publiek, maar zal aanvankelijk vooral verspreid worden onder ambtenaren.

Dat meldt het Nederlandse ict-vakblad AGConnect. 

De VSSE (Veiligheid van de Staat, Sûreté de l’état) waarschuwt dat reizigers te vaak vergeten aan welke risico’s ze worden blootgesteld. De risico’s van datadiefstal zijn onder meer reputatie- of financieel verlies, vervolging of sancties, politieke en diplomatieke incidenten. De brochure geeft drie niveaus van aanbevelingen: basic, medium en high en spreek over drie fases die moeten onderscheiden worden: voor het vertrek, tijdens de reis en bij terugkeer. 

Zo is het een goed idee om enkel mobiele documenten en opslagmedia mee te nemen die strikt noodzakelijk zijn en moet er voor vertrek thuis zeker een back-up gemaakt worden. Mobiele toestellen mogen enkel strikt noodzakelijke gegevens bevatten en moeten bij terugkeer best opnieuw geformatteerd worden. 

Tijdens de reis kunnen verbindingen best geëncrypteerd worden of moet u inloggen via een vpn. Wie echt voorzichtig is, maakt onderweg ook geen verbinding met wifi-netwerken of laadt zijn gsm’s niet op in openbare usb-laders. 

De nieuwe brochure is bedoeld voor het grote publiek, maar zal aanvankelijk vooral verspreid worden onder ambtenaren en overheidspersoneel dat vaak moeten reizen. Hij is via deze website te downloaden. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-06T16:07:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.