Hackers kraken website van kerkverzekeraar

Dit artikel delen:
Kerk van Boortmeerbeek

IC Verzekeringen, de verzekeringsmakelaar van de katholieke kerk, is eind vorig jaar afgeperst door cybercriminelen. De criminelen eisten miljoenen. De website van de organisatie is al twee maanden offline.

‘Door een technisch probleem is onze website momenteel niet bereikbaar’, lezen we op de website van het bedrijf. ‘In afwachting daarvan mag u zeker onze diensten contacteren per e-mail of telefoon.’

Dat technisch probleem blijkt dus een cyberaanval te zijn, die overigens al een tijdje geleden begon. Net op kerstavond werd de verzekeringsmakelaar slachtoffer van cybercriminelen die gegevens vergrendelden. De cybercriminelen eisten eerst twee miljoen euro en later vier miljoen euro losgeld.

De verzekeringsmakelaar, die naast van de katholieke kerk ook verzekeringsmakelaar is van de gelieerde instellingen als scholen en ziekenhuizen, ging daar niet op in en waarschuwde de bevoegde autoriteiten. 'Omdat het onderzoek afgesloten is, willen we zo transparant mogelijk omgaan met dit incident', aldus directeur Michel Höftmann aan persbureau Belga.

Samen met de experten heeft de makelaar naar eigen zeggen alle veiligheidsmaatregelen van hun it-systemen verhoogd. Het bedrijf zegt geen aanwijzing te hebben dat klantengegevens zijn ontvreemd.

IC Verzekeringen heeft geen losgeld betaald, maar de ransomware van de cybercriminelen heeft het bedrijf wel wat geld gekost. Om de data te herstellen werden cyberveiligheidsexperten uit Duitsland en Groot-Brittannië ingehuurd. Het gaat om 8com en Securelink.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-20T10:33:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.