BlackBerry helpt it'er bij ontmanteling malware

Gratis opensourcetool voor reverse-engineering

Dit artikel delen:

Het Canadese BlackBerry stelt een opensourcetool beschikbaar waarmee cybersecurity-professionals gemakkelijker malware kunnen ontmantelen met behulp van reverse-engineering. Met de tool, PE Tree genaamd, wil BlackBerry zich inzetten in de strijd tegen voortdurend veranderende cyberdreigingen.

Reverse-engineering van malware is volgens Blackberry een extreem tijds- en arbeidsintensief proces. Het kan uren duren om een softwareprogramma te demonteren en te deconstrueren voor analyse. Hiervoor ontwikkelde het BlackBerry Research and Intelligence-team een opensourcetool, aanvankelijk bedoeld voor intern gebruik. Nu stelt BlackBerry deze tool gratis beschikbaar voor alle cybersecurity-professionals.

Behoefte aan nieuwe tools

" Er zijn momenteel al meer dan 1 miljard typen malware en dat aantal blijft groeien"

Eric Milam, binnen Blackberry verantwoordelijk voor de onderzoeksdivisie, geeft aan securityprofessionals bij te willen staan. ‘Cyberaanvallen blijven zich ontwikkelen en worden steeds geavanceerder, met de intentie om nog meer schade aan te richten. Terwijl cybercriminelen hun tactieken verbeteren, hebben securityprofessionals behoefte aan nieuwe tools om organisaties en mensen te beschermen. We hebben deze oplossing ontwikkeld om professionals te helpen in deze strijd. Er zijn momenteel al meer dan 1 miljard typen malware en dat aantal blijft groeien.’

Opensource voor Windows, Linux en Mac

PE Tree maakt het voor reverse-engineers mogelijk om Portable Executable (PE)-bestanden in een tree-view te bekijken met pefile en PyQt5. Hierdoor wordt de drempel voor het verwijderen en reconstrueren van malware volgens BlackBerry verlaagd. Tegelijkertijd wordt er een opensource PE-viewer-codebasis aangeboden voor verdere ontwikkeling. De tool kan ook worden geïntegreerd met Hex-Rays 'IDA Pro-decompiler om gemakkelijke navigatie van PEstructuren mogelijk te maken, PE-bestanden te verwijderen en importreconstructie uit te voeren. ‘Dit is cruciaal in de strijd om verschillende soorten malware te identificeren en te stoppen’, aldus BlackBerry.

De tool is ontwikkeld in Python en ondersteunt de besturingssystemen Windows, Linux en Mac. PE Tree kan worden geïnstalleerd en uitgevoerd als een zelfstandige toepassing of als een IDAPython-plugin. Zo kunnen gebruikers elk werkbaar Windows-bestand bekijken en zien wat de samenstelling ervan is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-03T17:00:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.