NSA waarschuwt: beperk delen van locatiedata

Dit artikel delen:
Smartphone gsm

De National Security Agency (NSA) raadt ten zeerste aan het delen van mobiele locatiedata te beperken. Via apps, draadloze netwerken, wifi en Bluetooth kunnen kwaadwillenden achter gevoelige informatie komen. De Amerikaanse geheime dienst richt zich met haar waarschuwing met name op defensiemedewerkers en ander overheidspersoneel met vitale functies.

De NSA wijst op de waarde die locatiegegevens kunnen hebben. Ze geven vaak allerlei details prijs over het aantal gebruikers in een locatie, bewegingen van gebruikers en logistiek. Ook bieden deze data inzicht in de dagelijkse routines van gebruikers en organisaties. Zichtbaar worden verbanden tussen gebruikers en locaties die anders onbekend zouden zijn. 

Eerste stap is via de instellingen op de smartphone de locatiediensten uit te zetten. Maar dat is niet voldoende. De gps wordt hiermee namelijk niet uitgeschakeld. Ook wordt aangeraden Bluetooth en wifi uit te zetten wanneer die connectiviteit niet nodig is. Daarmee beperk je de toegang tot gps.  Wanneer het apparaat langere tijd niet wordt gebruikt, kan je de vliegtuigstand gebruiken. 

Daarnaast is het belangrijk de apps zo min mogelijk rechten te geven voor het gebruik of delen van locatiegegevens. Sowieso is het verstandig om voorzichtig te zijn met apps die locatiegegevens opvragen. Gebruik ze alleen als je ze echt nodig hebt. In dat geval kan je die apps het beste de toegang tot locatiegegevens ontzeggen. Als dat niet mogelijk is, moet je die rechten alleen toestaan bij gebruik van de app, dus niet permanent. 

Verder raadt de NSA aan adverteerders zo min mogelijk rechten te geven. Problematisch ook zijn trackers die je helpen een gestolen, verloren of kwijtgeraakt apparaat terug te vinden. Ook die kun je beter uitzetten. 

Volgens de geheime dienst is het zaak ook het browsen over het web te beperken. Ontzeg de browser het gebruik van locatiegegevens. Daarnaast wordt het gebruik van VPN’s aanbevolen. Ten slotte moet je zo min mogelijk gegevens in de cloud bewaren waaruit locaties zijn af te leiden. 

De NSA waarschuwt tot slot dat gebruikers de instellingen van hun smartphone niet kunnen vertrouwen wanneer het toestel is gecompromitteerd. ‘Dergelijke toestellen kunnen locatiegegevens versturen zelfs wanneer de locatie-instellingen of draadloze functies zijn uitgeschakeld.’ 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-06T14:07:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.