Overname TikTok door Microsoft hoogst onzeker

Dit artikel delen:
Chinese vlaggen

Het is nog lang geen uitgemaakte zaak dat Microsoft de Amerikaanse activiteiten van TikTok overneemt. Eigenaar ByteDance wil via juridische stappen eerst het verbod op het gebruik van TikTok in de VS aanvechten. Het decreet dat Donald Trump vorige week ondertekende, verbiedt over 45 dagen transacties met het Chinese techbedrijf. De president gaat ermee akkoord als een Amerikaans bedrijf TikTok koopt, maar dat moet dan wel voor 15 september gebeuren.

ByteDance staat in China onder toenemende druk. Daar zwelt de kritiek aan dat de eigenaar van TikTok  te gemakkelijk overstag gaat. De Chinezen zijn bang dat Microsoft er voor een schijntje met de buit van door gaat.

De doorgaans goed geïnformeerde South China Post uit Hongkong citeert ingewijden die het bod van Microsoft veel te laag vinden. Ook Twitter aast op TikTok. Maar omdat dit bedrijf te weinig kapitaalkrachtig zou zijn en er grote bankleningen nodig zijn om een bod gestand te doen, is de kans daarop klein.

Intussen begint de geopolitiek de techwereld steeds meer te beheersen. De vreest neem toe dat de digitale wereld versplinterd raakt, waarbij internet uiteenvalt in een Amerikaans en een Chinees kamp. 

In Amerika is ook de positie van hoog opgeleide buitenlandse techwerkers ongewis geworden. Grote Amerikaanse bedrijven, waaronder Apple, Facebook, Amazon en Microsoft, hebben zich aangesloten in een rechtszaak tegen president Trump. De bedrijven willen dat buitenlanders weer een visum kunnen krijgen om tijdelijk in Amerika te komen werken. Washington heeft een stop op die visa ingesteld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-11T11:26:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.