IBM en Irdeto zetten watermerk in tegen piraterij

Dit artikel delen:

Het van oorsprong Nederlandse Irdeto, een specialist in antipiraterij-oplossingen voor filmstudio’s en tv-zenders, gaat samenwerken met IBM Ardeto, de meest gebruikte cloud-oplossing in de filmindustrie. Samen willen de twee bedrijven het makkelijk maken om content te watermerken.

Door films en tv-series van een onzichtbaar ‘watermerk’ te voorzien, kunnen studio’s bijhouden waar en hoe content gelekt wordt en op piraterijsites terechtkomt. Zo’n watermerk is niet te verwijderen, niet bij het digitaal kopiëren van films en zelfs niet als ze worden opgenomen met een smartphone of camcorder, bijvoorbeeld in de bioscoop.

Heel wat bedrijven gebruiken de technologie echter nog niet omdat dit de bestaande workflows overhoop gooit en omdat ze het geld en de mankracht niet hebben om dit te managen. Watermerken heeft bovendien ook de reputatie dat het duur is, zodat zeker kleinere studio’s of filmmaatschappijen zich er niet aan wagen.

Om dat probleem op te lossen, zet Irdeto een partnership op met IBM Aspera, dat nu al de meestgebruikte manier is om filmbestanden via de cloud te transporteren, bijvoorbeeld tussen een montage- en een special-effects-studio.

Irdeto wil zich ‘onzichtbaar’ nestelen tussen de al bestaande workflows, zodat die processen hetzelfde blijven als voorheen. Daardoor hoeven studio’s en tv-zenders zelf niets aan te passen. Ze hoeven dus geen speciale apparatuur te installeren of bepaalde encoders te gebruiken wanneer ze bestanden naar de IBM Cloud sturen.

Zodra het bestand bij IBM is aangekomen, gaan ook de servers van Irdeto er mee aan de slag en wordt het watermerk aangemaakt. Elke partij die vanaf dan het bestand bij IBM downloadt, krijgt een eigen uniek watermerk. Als er ooit een lek komt van de film of serie, is na te gaan bijj wie het lek zit.

Irdeto biedt de nieuwe dienst als ‘pay-for-use’ aan, gebruikers betalen daarvoor geen vaste fees meer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-04T11:05:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.