Security blijft prioriteit voor ict-beslisser

Dit artikel delen:
Security

Met telewerk als het nieuwe normaal beseffen meer bedrijven dan ooit dat het nodig is werknemers te sensibiliseren over cyberveiligheid en security. Het wordt zelfs hun topprioriteit in 2021. Dat blijkt uit het Beltug Priorities Compass 2020, de jaarlijkse bevraging waarmee de ict-vereniging peilt naar de prioriteiten van leden.

Het bewustmaken van de werknemers voor security- en privacy-schendingen. Daar verwacht één op de twee Belgische ict-beslissers aanbevelingen over van Beltug. Daarna volgen ‘strategieën over it-architectuur (on-premise, cloud of hybrid)’, de ‘governance en strategie voor de it-beveiliging’ en ‘data governance/data-kwaliteit’. Ook het opstellen van plannen om met een cyberaanval om te gaan, het ontwikkelen van toepassingen waarbij security meteen een aandachtpunt is, identiteits- en toegangscontrole in de cloud en aandacht voor de nieuwe Europese cyberveiligheidsregels scoren allemaal hoog.

Naast security stellen bedrijven zich net als vorig jaar nog altijd veel vragen over wat de juiste strategie is voor hun it -architectuur. Cloudtoepassingen en cloud-infrastructuur zijn in opmars, maar de keuze tussen cloud, on-premise en hybride constructies vergt gedegen onderzoek. Nauw verbonden hiermee zijn het belang van de relaties met de leveranciers en het onderhandelen van contracten, beide onderwerpen die ook hoog scoren.

Nieuw in de lijst van tien prioriteiten is robotic process automation, het automatiseren van administratieve bedrijfsprocessen aan de hand van softwarerobots. Die kunnen een handmatig proces zoals het verwerken van inkomende facturen vlotter en efficiënter laten verlopen. Steeds meer bedrijven hebben hier interesse voor en willen er meer over te weten komen. Ook rond iot, ai, machine learning en 5G stellen de Beltug-leden vragen. Ze vragen zich vooral af wat de technische haalbaarheid is van nieuwe oplossingen en hoe die optimaal in te zetten voor hun bedrijf: welke toepassingen kunnen een meerwaarde opleveren voor de business?

Wakker liggen

265 respondenten namen deel aan het onderzoek. Daarmee is het Beltug Priorities Compass één van de grootste graadmeters van wat Belgische it-beslissers bezighoudt. ‘We krijgen op deze manier een goed inzicht in de onderwerpen waar de digitale leiders vandaag van wakker liggen. Bij uitstek is dat cyberveiligheid’, zegt Ann Guinée, communication manager bij Beltug. ‘Maar voorts zien we dat erg uiteenlopende onderwerpen een hoge score halen. Cio’s en hun team moeten vele zaken tegelijk in de gaten houden en dat is duidelijk een gevolg van de digitale transformatie van onze economie.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-06T10:16:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.