‘EC omzeilt encryptie bij chats in terrorismestrijd’

Ophef lijkt storm in een glas water

Dit artikel delen:

De Europese Commissie wil een einde maken aan de end-to-end-encryptie zoals deze nu in chatdiensten als Whatsapp en Signal aanwezig is. Belangrijkste reden hiervoor is dat terroristen de diensten ook zouden gebruiken en terrorismebestrijders dus geen toegang hebben tot de gesprekken. De ophef hierover lijkt onterecht.

De claims over de aankomende EU-regels komen van de Oostenrijkse omroep ORF na de aanslagen in Wenen begin deze maand. De omroep zou beschikken over een interne memo van 6 november waarbij de betreffende motie centraal staat.

Volgens de omroep is niet de encryptie van chatdiensten, maar het falen van de Oostenrijkse veiligheidsdiensten de oorzaak van de aanslagen. In Brussel worden deze aanslagen misbruikt om lang geplande surveillanceplannen erdoor te drukken. Dit gebeurde ook toen de omstreden wet waarbij telecomgegevens vijf jaar bewaard moesten worden (de zogenaamde bewaarplicht), na de aanslagen in Madrid en Londen in 2004 en 2005 door het Europese parlement werd geloodst.

Afscheid van end-to-end-encryptie zonder verdere discussie

"Volgens de Volkskrant wordt er helemaal niet gesproken over het expliciet kraken of verbieden van end-to-end-enryptie"

De omroep claimt verder dat de motie in een virtuele bijeenkomst begin december aangenomen zal worden, zonder tussenkomst van het parlement. De Volkskrant plaatst kanttekeningen bij deze claims. Zo stelt de krant dat het document een en ander niet zo sterk verwoordt als de Oostenrijkse omroep wil doen geloven. ‘De omroep benadrukt het belang van sterkte encryptie voor overheden en kritieke infrastructuur en schetst tegelijkertijd het dilemma voor opsporingsdiensten. Die hebben het wettelijke mandaat om bepaalde data te bekijken, maar kunnen daar vanwege versleuteling niet altijd bij. De Raad wil dan ook naar een ‘betere balans’.’ Volgens de krant wordt er dus helemaal niet gesproken over het expliciet kraken of verbieden van end-to-end-encryptie. Ofwel, de ophef lijkt een storm in een glas water.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-11T11:03:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.