Hacker manipuleert Amerikaans waterzuiveringsstation

Dit artikel delen:

In een waterzuiveringsstation in het Amerikaanse Oldsmar, Florida, hebben hackers de controle kunnen overnemen over de aanvoer van chemische zuiveringsstoffen in het water. Een oplettende werknemer greep snel in. Dat schrijft The Tampa Bay Times.

De kraak begon vorige week vrijdag rond acht uur in de ochtend, toen een werknemer van het waterzuiveringsstation merkte dat de cursor van zijn computer bewoog, zonder dat hij zelf de muis aanraakte. Dat wekte niet meteen alarm, want de systemen zijn op afstand over te nemen door hogere managers. Enkele uren later echter nam iemand de complete controle over van de software die de waterbehandeling regelt. Op een paar minuten tijd veranderde die persoon de hoeveel natriumhydroxide (beter bekend als loog) die aan het water wordt toegevoegd met een factor honderd, ofwel van honderd deeltjes per miljoen naar 11.100 deeltjes. Meteen nadat de aanvaller weer uit het systeem was, kon de werknemer opnieuw honderd ingeven. 

In gevaar

Het waterzuiveringsstation bedient zowat 15.000 huishoudens, maar volgens de autoriteiten zijn die nooit in gevaar geweest. Er zijn nog andere veiligheidssystemen actief die verhinderen dat er zo’n grote hoeveelheid loog in het water zou terechtkomen. Natriumhydroxide wordt onder meer gebruikt als ontstoppers voor verstopte afvoeren.

Het was ook niet de eerste keer dat hackers er in slagen om in een waterzuiveringsstation in te breken. In november vorig jaar gebeurde dat ook in Illinois. Daar zouden Russische cybercriminelen de daders zijn geweest. Ook in Israël zijn al pogingen opgetekend om via cyberaanvallen de wateraanvoer te ontregelen. Israëlische veiligheidsdiensten wijzen daarbij met een beschuldigende vinger naar Iran. 

Het incident in Flordia staat onder onderzoek van de FBI en de Secret Service.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-09T10:13:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.