Belgische industrie geliefd doelwit cybercriminelen

Dit artikel delen:

Bijna de helft van de industriële bedrijven in ons land kreeg te maken met een cyberaanval. Iets meer dan een kwart daarvan werd het afgelopen jaar in het vizier genomen. Dat blijkt uit een onderzoek van beveiliger Trend Micro. Meer dan een derde beschikt niet over een response-protocol na zo’n aanval, stelt Amerikaans-Japanse cybersecuritybedrijf.

Trend Micro hield zijn onderzoek bij 104 bedrijven uit de logistiek, productie, olie & gas, chemie en de maritieme en spoor- en luchtvaartindustrie. Dat ondernemingen nog altijd niet adequaat op een aanval kunnen antwoorden, baart zorgen. Minder dan twee op drie (62 procent) heeft een response-protocol uitgewerkt. Bovendien kent een meerderheid van de medewerkers (54 procent) de inhoud ervan niet of onvoldoende. 

Nochtans vreest een ruime meerderheid van de ondervraagden (71 procent) dat cyberincidenten een significante impact kunnen hebben op de productiefaciliteit. Bij respondenten actief in de it- en controlesystemen bij de bevraagde industrieën stijgt dit percentage trouwens tot maar liefst 84 procent. Van de bedrijven die al met cybercriminaliteit waren geconfronteerd, had acht procent te kampen met uitval van de productiesystemen.    

In ons land maken industriebedrijven zich zorgen over toekomstige cyberaanvallen. Meer dan de helft (56 procent) van de respondenten verwacht het komende jaar te maken te krijgen met cybercriminaliteit. Bij één op twee bestempelt het risico op een cyberincident in hun bedrijf zelfs als ‘zeer hoog’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-15T11:42:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.