Russen gijzelen Amerikaanse pijpleiding met ransomware

Dit artikel delen:

Colonial Pipeline Company heeft dit weekend een van zijn belangrijkste Amerikaanse pijpleidingen moeten afsluiten na een ransomware-aanval. Volgens bronnen van de BBC zitten Russische hackers achter de aanval.

De pijp van Colonial Pipeline Company is bijna negenduizend kilometer lang en loopt van de Golf van Mexico tot in New Jersey. Er stromen normaliter zo’n 2,5 miljoen vaten diesel, stookolie en vliegtuigbrandstof per dag door, zo’n 45 procent van het aanbod voor de Amerikaanse oostkust. 

Het bedrijf ontdekte vorige vrijdag dat het slachtoffer was geworden van een ransomware-aanval. Daarop werd een deel van het it-netwerk ‘pro-actief’ uitgeschakeld. Ondertussen is begonnen met het herstellen van de systemen en zijn enkele kleinere pijpleidingen tussen terminals en verdeelpunten opnieuw actief. De hoofdleidingen zijn nog wel afgesloten. Colonial Pipeline Company heeft naar eigen zeggen de hulp ingeroepen van cybersecurityspecialisten. 

Volgens zowel de BBC als NBC zit de vrij nieuwe Russische hackersgroep Darkside achter de aanval. Wat de hackers eisen, is niet bekend. Wel houdt de groep circa 100 gigabyte aan data gegijzeld. Darkside zou geen banden hebben met de Russische overheid, maar werkt voor puur financiële motieven, zo weten de bronnen van NBC. 

Volgens olie-experts kan de prijs van olie vandaag al twee tot drie procent kunnen stijgen vanwege het incident. Als de blokkade blijft duren, kan die prijsstijging veel hoger liggen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-10T10:20:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.