Steeds vaker dubbel losgeld geëist bij ransomware

Dit artikel delen:

Securitybedrijf Barracuda signaleert dat ransomware-aanvallers steeds vaker dubbel losgeld eisen. De afgelopen maanden is sprake van een zeer zorgelijke ontwikkeling. Eerst wordt een bedrag gevraagd voor het vrijgegeven van de versleutelde bestanden. Ook is geld nodig om te voorkomen dat gestolen data worden gepubliceerd dan wel worden doorverkocht.

Enkele maanden later worden de slachtoffers wederom benaderd voor een nieuwe betaling om de gestolen gegevens geheim te houden. Wanneer slachtoffers dit tweede losgeld betalen, verkopen sommige afpersers de gegevens alsnog.

Grotere ondernemingen

"Meestal wordt per incident meer dan 10 miljoen dollar gevraagd"

Barracuda-onderzoekers analyseerden in hun studie de afgelopen twaalf maanden 121 grote ransomware-incidenten, 64 procent meer dan tijdens het vorige onderzoek. Voorheen waren vooral gemeenten, gezondheidszorg en onderwijs het doelwit. Die organisaties hebben nog steeds veel last, maar thans worden ook grote bedrijven aangevallen. Tussen augustus 2020 en juli 2021 richtte 57 procent van de aanvallen zich op grotere ondernemingen. In het onderzoek van 2020 was dit nog slechts 18 procent. 

Het gevraagde losgeld neemt enorm toe. Meestal wordt per incident meer dan 10 miljoen dollar gevraagd. In slechts 8 procent van de incidenten was het minder dan 10 miljoen, terwijl bij 14 procent van de incidenten meer dan 30 miljoen dollar werd geëist. In 6 procent van de gevallen werd zelfs 50 miljoen dollar of meer geëist.

2 procent in Nederland

De ransomware-aanvallen waren vooral gericht op Amerikaanse organisaties (44 procent). 14 procent van de incidenten vond plaats in Europa, waarvan 2 procent in Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-13T16:24:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.