Cyberaanvallen in België stijgen met twee derde

Dit artikel delen:

In België worden nu wekelijks zeshonderd organisaties getroffen, een stijging van maar liefst 66 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsfirma Check Point. Daarmee zit België boven het gemiddelde, wereldwijd bedroeg de stijging tussen september dit jaar en september vorig jaar zo’n 40 procent.

Europa en Noord-Amerika werden geconfronteerd met de grootste toename van cyberaanvallen tussen 2020 en 2021. Organisaties in Afrika ondervonden in 2021 het hoogste aantal aanvallen tot nu toe, met een gemiddelde van 1.615 aanvallen per week. Dit is een stijging van 15 procent ten opzichte van vorig jaar. In Europa ligt het wekelijkse aantal aanvallen op 665, een stijging van 65 procent, in Noord-Amerika op 497 (57 procent stijging). 

De sectoren met de meeste cyberaanvallen zijn onderwijs/onderzoek met gemiddeld 1.468 aanvallen per week, een toename van 60 procent ten opzichte van 2020, gevolgd door overheid/militair met 1.082 (toename van 4 procent) en gezondheidszorg met 752 (55 procent stijging).

‘De forse stijging in het aantal aanvallen in België komt deels omdat de adoptie van nieuwe technologie hier hoog is. Denk aan iot, cloud, maar ook smartphones en tablets. Gezamenlijk vormt dat een nieuwe attack vector voor aanvallers. Daarnaast zijn en werken mensen meer thuis, wat snel mogelijk werd gemaakt door cloud en mobile devices. Maar daardoor zijn ze ook meteen kwetsbaarder’, zegt Zahier Madhar, Security Engineer bij Check Point Software.

Ransomware blijft een van de meest gebruikte manieren om bedrijven te attaqueren. In 2021 zijn al gemiddeld 1 op de 61 organisaties wereldwijd ermee geconfronteerd, zegt Check Point. Dat is 9 procent meer dan vorig jaar. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-19T11:14:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.