Argenta sluit automaten uit angst voor jackpotting

Dit artikel delen:

Het fenomeen van jackpotting, waarbij bankautomaat worden gehackt via een usb-stick, steekt opnieuw de kop op. Om die reden sluit Argenta nu 62 bankautomaten.

Zo maakten criminelen dinsdagnacht een gat in de linkerbovenhoek van de kunststof bekleding van een automaat aan de buitengevel van het Argenta-filiaal in Dessel. Op die manier konden ze een kabel bemachtigen en deze uit de automaat trekken, met als opzet de usb-stick op die kabel aan te sluiten en bankbiljetten op te vragen.

Een paar dagen ervoor werd getracht om via dezelfde methode een bankautomaat in Sint-Niklaas te beroven. Bij de twee pogingen is geen buit gemaakt, omdat het veiligheidsmechanisme in werking trad. Toch sluit Argenta de automaten uit voorzorg voor nazicht.

Las Vegas

De methode is niet nieuw. Argenta zette vorig jaar in de zomer nog 144 van zijn geldautomaten op non-actief, omdat ze gevoelig waren voor jackpotting.

De techniek van jackpotting dook voor het eerst op in 2010 in – hoe kan het ook anders - Las Vegas. Op de Black Hat-conferentie illustreerde Barnaby Jack hoe hij een automaat manipuleerde en bankbiljet na bankbiljet neerdaalde.

De voorbije jaren werden op verschillende plaatsen in de wereld bankautomaten met deze werkwijze aangepakt. De usb-sticks, die de kraak mogelijk maken, circuleren op het darkweb. Dus echt slimme specialisten heb je er niet voor nodig. Het zou gaan om internationale bendes die landen aandoen op zoek naar bankautomaten van hetzelfde type. Het type dat ze bij Argenta gebruiken dus.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-18T11:31:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.