'Gehackte' automaten Argenta nog steeds buitenspel

Bpost neemt 89 ‘kraakautomaten’ wel weer in dienst

Dit artikel delen:

De bank Argenta heeft 144 geldautomaten die gevoelig waren voor hacking nog altijd niet opnieuw geactiveerd. 89 soortgelijke automaten van Bpost zijn ondertussen wel weer in werking. Samen met de fabrikant (volgens De Tijd het Amerikaanse Diebold Nixdorf)) zijn de nodige veiligheidsmaatregelen genomen die de hacks onmogelijk zouden moeten maken.

De saga van de geldautomaten begint net voor de zomervakantie. Argenta liet toen weten dat het 144 van zijn geldautomaten op non-actief had gezet, omdat ze gevoelig waren voor ‘jackpotting’, een aanval waarbij automaten met malware besmet worden zodat ze bankbriefjes beginnen uit te spuwen. Wat later meldde ook Bpost dat het een deel van zijn automaten zou uitschakelen vanwege het risico op kraken. Bij Argenta zijn er ook daadwerkelijk pogingen tot jackpotting geweest, bij Bpost voor zover bekend niet.

Bpost zegt nu dat de beveiliging van zijn machines is aangepast en dat jackpotting niet meer mogelijk zou zijn. De automaten zijn dan ook weer toegankelijk gemaakt. Argenta houdt zijn automaten voorlopig dicht. De bank heeft wel nieuwe automaten gekocht, maar moet deze nog installeren.

De malware die jackpotting mogelijk maakt, is allicht van Russische makelij en kan geïnstalleerd worden via een usb-ingang op de geldautomaat. De software dook eerder al in onder meer Duitsland en de Verenigde Staten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-21T15:59:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.