Quantinuum verkoopt 'onkraakbare' nummers

Dit artikel delen:

Quantinuum, de samenvloeiing van Cambridge Quantum en Honeywell Quantum Solutions, heeft zijn eerste commerciële product gelanceerd. Met Quantum Origin kunnen bedrijven en organisaties zich beschermen tegen het kraken van data met quantumcomputers.

In de computerindustrie heerst de overtuiging dat quantumcomputers ooit zo krachtig zullen worden dat ze alle encryptie die we vandaag gebruiken in een mum van tijd kraken. Dat is ook het idee achter de zogenaamde ‘hack now, decrypt later’-aanvallen. Hackers stelen nu al grote hoeveelheden versleutelde data in de hoop die later met een quantumcomputer uit te lezen. Quantinuum heeft nu een product op de markt gebracht dat daar een stokje voor moet steken. 

Quantum Origin, zoals de tool gedoopt is, doet niks anders dan het genereren van willekeurige nummers. Dat is ook de basis van heel wat beveiligingssystemen van vandaag. Alleen zijn die nummers vaak helemaal niet zo willekeurig als ze eruitzien omdat ze nog altijd op een algoritme zijn gebaseerd. Wie weet hoe het algoritme werkt, achterhaalt het patroon waarmee de 'willekeurige' nummers werden gegenereerd.

Echte willekeur kan wel opgeroepen worden door principes uit de quantumfysica te gebruiken, bijvoorbeeld het patroon waarmee een subatomair partikel in een quantumstaat draait. Er is geen enkele manier waarmee dat patroon is te voorspellen. Quantinuum zal dit soort processen gebruiken om echt willekeurige getallen ter beschikking stellen aan klanten via een clouddienst.

Gangbaar

‘We werken al een aantal jaren aan een methode om efficiënt en effectief gebruik te maken van de unieke eigenschappen van quantumcomputers om onze klanten een verdediging te bieden, nu en in de toekomst als quantumcomputers eenmaal gangbaar zijn’, zegt Ilyas Khan, ceo van Quantinuum. ‘Quantum Origin geeft ons de mogelijkheid om veiligheid te garanderen tegen de meest geavanceerde en krachtige bedreigingen van vandaag, maar ook tegen bedreigingen van quantumcomputers in de toekomst.’

Een van de eerste gebruikers van de nieuwe dienst zijn Fujitsu en Axiom Space. Fujitsu heeft Quantum Origin geïntegreerd in de beveiliging van zijn sdwan-producten. Axiom heeft het systeem gebruikt om een versleutelde boodschap (‘Hello Quantum World’) te versturen tussen het ISS-ruimtestation en de Aarde. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-08T11:18:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.