Europees geld voor ontdekken kwetsbare opensource

Dit artikel delen:

De Europese Commissie maakt extra geld vrij voor onderzoek naar kwetsbaarheden in vijf veelgebruikte opensource-toepassingen, zoals LibreOffice en Mastodon. Software-experts ontvangen maximaal zesduizend euro als ze er één vinden en weten te verhelpen.

Er is tweehonderdduizend euro beschikbaar voor de nieuwe bug bounty hunt. Dat gebeurt via Intigriti, een gemeenschap van goedwillende hackers die op verzoek van organisaties speuren naar kwetsbaarheden in hun applicaties.

Wijdverbreid

De Europese Commissie wil dat experts de beveiliging van opensourceprogramma's LibreOffice, Mastodon, Leos, Odoo en Cryptpad onder de loep nemen. Dat juist deze vijf zijn geselecteerd, heeft volgens de commissie te maken met hun wijdverbreide gebruik binnen Europese organisaties.

Bugs die men in 'Brussel' graag oplost, zijn bijvoorbeeld datalekken, de mogelijkheid om met verkeerde gebruikersrechten bepaalde functies of inhoud aan te roepen (privilege escalation) en de mogelijkheid om via een formulier schadelijke sql-codes in te voeren. Je kunt tot vijfduizend euro verdienen als je een kwetsbaarheid achterhaalt. De beloning wordt twintig procent hoger als je de kwetsbaarheid verhelpt.

Belangrijk

Het gebruik van opensource-toepassingen is belangrijk voor de commissie. In 2020 werd binnen de Europese Commissie het Opensource-programmakantoor (EC OSPO) opgezet, een uitvloeisel van haar Opensourcesoftware-strategie 2020-2023.

Doelstelling is het gebruik van opensource-toepassingen als standaardoplossing in de Europese Commissie te stimuleren. Zaken als werkcultuur, kennis, samenwerking met opensource-gemeenschap, it-governance en beveiliging van opensource software, maken hiervan deel uit.

Toepassingen

Dit zijn de vijf opensource-toepassingen waarvoor de Europese Commissie in totaal tweehonderdduizend euro beschikbaar stelt via een bug bounty hunt.

  • LibreOffice is een pakket van kantoortoepassingen
  • Mastodon is een sociaal netwerk voor het volgen en ontdekken van mensen
  • Odoo is een systeem voor enterprise resource planning (erp), ecommerce en klantrelatiebeheer (crm)
  • Cryptpad is een platform waarop mensen kunnen samenwerken aan documenten en spreadsheets
  • Leos is een softwareprogramma voor het efficiënt samenstellen van nieuwe wetgeving

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-21T10:15:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.