Qualys waarschuwt voor ernstig lek in Linux

Dit artikel delen:
Linux logo

Linux-logo

Qualys waarschuwen voor een kwetsbaarheid in pkexec van Polkit. Dat programma komt in vrijwel alle Linux-distributies voor. Door het lek kan iemand zich voordoen alsof hij alle rechten heeft en vervolgens als rootgebruiker acties uitvoeren op een Linux-systeem. De onderzoekers van de informatiebeveiliger hebben geconstateerd dat die truc werkt.

Ze hebben de rechten van rootgebruiker kunnen krijgen bij standaardinstallaties van Ubuntu, Debian, Fedora en CentOS. Andere Linux-distributies zijn waarschijnlijk net zo kwetsbaar voor misbruik, meldt de beveiliger.

De specifieke kwetsbaarheid zit al vanaf het eerste begin in Linux-software en is gemakkelijk uit te buiten. Het onderzoeksteam van de informatiebeveiliger publiceert om die reden bewust geen technische beschrijving van de bug.

Log4Shell en Solarwinds

Benelux & Nordics-directeur van Qualys, Chantal ’t Gilde, noemt de melding een ‘wake-upcall’. ‘In dit tijdperk van Log4Shell, Solarwinds, MSFT Exchange, en ga zo maar door, is het essentieel dat kwetsbaarheden op verantwoorde wijze worden gemeld en ingeperkt.’ Daarmee verwijst ze naar eerdere omvangrijke lekken in veelgebruikte systemen. 

Gezien de omvang van het risico dat deze bug met zich meebrengt voor zowel Linux- als niet-Linux-besturingssystemen, raadt Qualys gebruikers aan om onmiddellijk te patchen. In een blog is aanvullende informatie beschikbaar over de kwetsbaarheid in Linux.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-03T10:20:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.