Aantal datalekmeldingen blijft stijgen

Dit artikel delen:
security

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) krijgt elk jaar meer en meer dossiers over gegevenslekken op haar bord. De digitalisering en het vele thuiswerk zijn daar de oorzaak van. Dat meldt De Zondag.

Op twaalf maanden tijd is het aantal dossiers over gegevenslekken gestegen van 1.232 naar 1.529, zegt de GBA. Het gaat dan over bedrijven die slachtoffer worden van ransomware of een organisatie die per ongeluk gevoelige gegevens doorstuurt naar de verkeerde persoon. Ook dossiers over personen die een laptop verliezen met daarop persoonsgegevens, komen regelmatig terug. 

Als zo’n datalek risico’s kan inhouden voor de betrokken personen moeten bedrijven en organisaties ze melden bij de GBA. Dat schrijft de GDPR-wetgeving voor, die nu precies vier jaar oud is. 

De voorbije jaren nemen die meldingen een vlucht. Dat heeft volgens de GBA te maken met de snelle digitaliseringsgolf waar we door gaan, een golf die tijdens de coronapandemie nog aan kracht won. Ook het vele thuiswerk speelt een rol, omdat thuiswerkers een veilige verbinding moeten kunnen maken met hun bedrijfsnetwerk. Tot slot zijn er ook meer digitale misdrijven, zoals phishing, ransomware en hacking. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-30T10:56:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.