Tien miljoen voor kmo-projecten rond cybersecurity

Dit artikel delen:

Petra De Sutter, minister van ambtenarenzaken, overheidsbedrijven, telecommunicatie en post.

Minister Petra De Sutter stelt ruim tien miljoen euro subsidie beschikbaar voor projecten om Belgische kmo’s meer weerbaar te maken. Het aanmelden van een plan kan tot eind oktober.

In het kader van het zogenaamde Belgisch Plan voor Herstel en Veerkracht lanceert de FOD Economie een aantal projectoproepen ter verbetering van de cyberweerbaarheid van kleine bedrijven en zelfstandigen. ‘Kmo’s hebben vaak niet de nodige expertise in huis om cyberdreigingen te herkennen en zijn in het nadeel ten opzichte van grote organisaties qua kosten, impact en andere zaken. Bovendien hebben maar weinigen cyberstrategieën of -reflexen ontwikkeld’, klinkt het.

Breed geformuleerd

De FOD Economie lanceert vijf verschillende projectoproepen: vier op nationaal en één op regionaal niveau. De voorstellen zijn breed geformuleerd. Het gaat om voorstellen (vanuit de markt) om kmo’s bewust te maken om als organisatie een duidelijk beeld te hebben van hun cyberbeveiligingssituatie en om de juiste defensie-instrumenten te gebruiken. Een andere oproep gaat over toegang tot de nodige vaardigheden op het gebied van cyberbeveiliging.

Eén regionale oproep draait om het verbeteren van de cyberbeveiliging van twee specifieke groepen kmo’s: vrouwelijke ondernemers en lokale handelaars. Geïnteresseerde partijen voor al deze projecten kunnen uiterlijk 31 oktober een voorstel indienen. Voor de komende vier jaar is voor alle projecten een budget van zowat 10,6 miljoen euro voorzien.

Die actie wordt uitgevoerd onder toezicht van Petra De Sutter, minister van ambtenarenzaken, overheidsbedrijven, telecommunicatie en post. Het gaat om een samenwerking met David Clarinval, minister van middenstand, zelfstandigen, kmo’s en landbouw, institutionele hervormingen en democratische vernieuwing. ‘Vorig jaar was één op vijf slachtoffer van een cyberaanval, een hoog aantal. Daar willen we een dam tegen opwerpen’, aldus De Sutter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-17T10:11:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.