Cyberveiligheid stad Antwerpen te veel losse eindjes

Dit artikel delen:

Eerdere audits waarschuwden al voor ernstige tekortkomingen rond cyberveiligheid bij stad Antwerpen. Maar de stad kon het tij niet meer keren. Met een cyberaanval in december tot gevolg.

Op 6 december 2022 drongen hackers binnen in de it-systemen van de stad Antwerpen. Die hack legde nagenoeg de digitale werking van de stad plat. Zelfs tot op vandaag heeft de hack gevolgen voor het personeel en de inwoners. Van zwembeurten en bibliotheken tot vergunningen, allemaal zaken waarbij de dienstverlening nog niet optimaal verloopt.

VRT Nws legde de hand op het recente auditrapport uit augustus 2021. Die doorlichting is een ict-veiligheidsaudit van Deloitte, en daarin worden 22 kwetsbaarheden geformuleerd. Net als bij een vorige doorlichting, een jaar ervoor, werd aangeraden om dringend meer werk te maken van cybersecurity.

Zwak wachtwoordbeleid

Volgens de laatste audit, uit 2021 dus, liet stad Antwerpen tientallen fundamentele kwetsbaarheden blijken. Denk aan een zwak wachtwoordbeleid (en bijvoorbeeld geen multi-factorauthenticatie), gevoelige persoonlijke informatie in gedeelde folder, verouderde software en te veel mensen met te veel rechten om iets aan te passen in de computersystemen van de stad Antwerpen. In het rapport staat dat er op de interne computersystemen 138 gedeelde mappen, gevoelige informatie is aangetroffen. Meerdere profielen hadden toegang tot die mappen, en meer dan wenselijk was.

Stad Antwerpen zette wel de zeilen bij naar aanleiding van de audits, onder meer met de aanstelling van Youri Segers als nieuwe cdo en ook een resilience officer. Het begon vanuit it-dienstverlener Digipolis ook met het uitrollen van een nieuw wachtwoordbeleid, met onder meer multi-factorauthenticatie. Maar de hackers van 6 december 2022 konden ze dus niet meer tegenhouden.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-02T12:24:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.