Datalek brengt Pentagon in grote verlegenheid

Dit artikel delen:

Een (data)lek waarbij zeker vijftig uiterst geheime documenten op straat zijn komen te liggen, heeft het Pentagon in grote verlegenheid gebracht. Niet uitgesloten is dat het pijnlijke incident het gevolg is van een grote cyberaanval. Maar groter is de kans dat een persoon documenten heeft gelekt.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en het Federal Bureau of Investigation leiden een strafrechtelijk onderzoek naar de lekken. De zaak kwam aan het rollen toen onlangs verschillende documenten online verschenen. Eerder circuleerden al documenten via messagingkanalen op het sociale medium Discord.

De stukken geven een beeld van het verloop van de oorlog in Oekraïne en de Westerse steun. Details over de rol van landen als Zuid-Korea zijn naar buiten gebracht. Ook valt uit de documenten af te leiden welke informatiepositie Amerikaanse geheime diensten in Rusland hebben. Verder zou Canada afgelopen februari slachtoffer zijn geworden van een hack in de gasinfrastructuur.

Overigens is de authenticiteit van de documenten nog niet vastgesteld. Vaststaat dat bepaalde details kloppen, maar mogelijk zijn in de documenten wijzigingen aangebracht met als doel de desinformatie compleet te maken.

Als zou blijken dat de Amerikanen onzorgvuldig met geheime informatie zijn omgegaan, kan dat de relatie met hun bondgenoten en andere bronnen schaden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-04-11T10:18:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.