Mkb'er in het nauw als nieuw mikpunt cybercrime

Dit artikel delen:

Cybercriminelen verleggen hun aandacht naar het midden- en kleinbedrijf. Voor het eerst noteert ABN Amro meer gevallen van cybercriminaliteit in het mkb dan in het grootbedrijf. De risicoperceptie blijft echter laag, terwijl door de nieuwe richtlijn NIS2 ook kleine ketenpartners hun beveiliging op orde moeten hebben.

ABN Amro vraagt eens per jaar aan Nederlandse bedrijven of zij de afgelopen tijd te maken kregen met cybercriminaliteit. Dit jaar bleek dit het geval bij ruim driekwart van de ondervraagden, een opvallende toename ten opzichte van de 45 procent in 2022.

Voor het eerst zijn er meer mkb'ers dan grote ondernemingen het slachtoffer. Het gaat om acht van elke tien mkb'ers tegen driekwart van de grote bedrijven. Desondanks beschouwt amper 30 procent van de mkb'ers cybercriminaliteit een groot risico, evenveel als vorig jaar. Onder grote organisaties stijgt de risicoperceptie van 41 naar 64 procent.

NIS2

"Bedrijven die hun cyberveiligheid niet op orde hebben, zetten zichzelf buitenspel"

Door de nieuwe Europese regelgeving op het gebied van cybersecurity zou de urgentie onder kleine ondernemingen evenwel moeten toenemen, schrijven de onderzoekers van ABN Amro. Zo krijgen zij te maken met NIS2, de opvolger van de Network and Information Systems-richtlijn.

NIS2 spoort bedrijven aan om de cyberveiligheid door de gehele leveringsketen contractueel vast te leggen. 'Bedrijven die hun cyberveiligheid niet goed op orde hebben – en dit zijn dus met name kleine bedrijven – dreigen zichzelf anders buitenspel te zetten', aldus de bank.

De security-uitdaging bij bedrijven komt enerzijds door hun steeds complexere ict-landschap en anderzijds door de inzet van nieuwe technieken door criminelen, zoals ai, slim vormgegeven phishing-campagnes en zelfverbeterende malware.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-05T10:15:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.