Brussels Airport krijgt in 2021 zelfrijdende bus

Autonome bus Brussels Airport De Lijn

Brussels Airport en De Lijn gaan op Brussels Airport een proefproject opstarten met een zelfrijdende bus. Na de zomer van 2019 starten de testen zonder passagiers bij constructeur 2GetThere in Utrecht. Begin 2020 komt de shuttlebus naar de luchthaven voor verdere tests.

De Lijn en Brussels Airport Company sloten in 2015 al een akkoord om zelfrijdende shuttles in te zetten op de luchthaven. De Nederlandse constructeur 2GetThere zal de komende weken het project opstarten. De opdracht bestaat uit twee delen. Het eerste deel omvat de ontwikkeling en het grondig testen van de technologie tot midden 2020. In het najaar van 2019 houdt de constructeur de eerste voertuigtesten op de eigen terreinen in Utrecht. Als alles volgens plan verloopt, komt de eerste zelfrijdende bus rond nieuwjaar 2020 naar Brussels Airport voor verdere testritten op de luchthaven. Het testtraject bevindt zich op de Brucargo bedrijvenzone.

De eerste fase zal twee jaar in beslag nemen. In deze periode kunnen De Lijn en Brussels Airport Company alle nodige veiligheidstesten uitvoeren in verschillende weersomstandigheden en verkeerssituaties. Tijdens de testperiode zullen nog geen passagiers, bezoekers of personeelsleden meerijden.

Bij een positieve evaluatie zullen dan vanaf 2021 effectief passagiers, bezoekers en werknemers op het traject tussen de terminal en Brucargo vervoerd worden door de autonome bus. Brussels Airport Company en De Lijn verdelen de projectkosten.

Voor 2getthere is het niet het eerste project met zelfrijdend openbaar vervoer. Het bedrijf was ook al betrokken bij opdrachten in Dubai (last-mile verbinding tussen het metronetwerk en het Bluewaters-eiland met het grootste reuzenrad ter wereld) en de NanYang Technological University in Singapore.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-20T14:45:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.