Panasonic valt markt aan met nieuwe robuuste handheld

De rugged FZ-T1 is bedoeld voor middensegment

Technologieconcern Panasonic komt met een nieuwe stevige handheld voor het middensegment van de markt. Het bedrijf heeft al een tough handheld - de FZ-N1-, maar die is vooral voor politie en brandweer en post- en pakketbezorgers. De nieuwe FZ-T1 is breed inzetbaar en bedoeld voor onder andere de logistieke sector, de detailhandel en de industrie. Het marktaandeel van Panasonic voor robuuste (rugged) handhelds is nu zo'n 1 procent; het concern wil dit in 2020 hebben uitgebreid naar 10 procent.

Panasonic onthulde zijn nieuwste apparaat tijdens een pers- en analistenbijeenkomst op het Cardiff Castle in Wales. In Cardiff bevindt zich het reparatie- en configuratiecenter voor tough books, tough tablets en tough handhelds van de electronicafabrikant.

Opmerkelijk is dat Panasonic in Europa de markt voor zowel rugged notebooks als rugged tablets stevig in handen heeft en ook al jarenlang reguliere handhelds levert maar op het terrein van rugged handhelds nog een marginale positie inneemt. Wel heeft het bedrijf met zijn rugged FZ-N1-toestel een nichepositie bij de zwaailichtensector en de post- en pakketbezorgers. Zo gebruikt Postnl sinds een tijdje deze handhelds en is recent ook het Hongaarse postbedrijf binnengehaald als klant.

Midrange

Met de nieuwe FZ-T1 5-inch handheld richt Panasonic zich op de midrange-markt, vertelde Kevin Jones, directeur van de groep Computer Product Solutions (CPS) in Europa. 'Qua marktaandeel hebben we bij rugged notebooks 67 procent in handen en bij rugged tablets 56 procent. Bij de rugged handhelds is dat slechts 1 procent. Hier liggen dus kansen.'

Er worden naar schatting in Europa jaarlijks 1,4 miljoen robuuste handhelds verkocht. De stevige handheld FZ-T1 is met name bedoeld voor medewerkers in sectoren zoals transport en logistiek, detailhandel, productie, horeca en andere verticale markten met buitendiensten, veldwerkers en veel logistiek werk, zoals orderpicking, voorraadbeheer en kwaliteitscontroles.

Volgens Jan Kämpfer, marketing directeur Panasonic CPS in Europa, is de FZ-T1 een combinatie van tablet-, handheld- en smartphone-technologie die bij het concern voorhanden is. Net als bij de Toughbooks van Panasonic is de vormgeving bij de nieuwe handheld belangrijk: het apparaat mag dan wel robuust zijn en tegen een stootje kunnen, bij de ontwikkeling is veel aandacht uitgegaan naar ergonomische aspecten. Kämpfer beweert dat het toestel - met de uitstraling van een smartphone en draaiend onder Android - dertig procent dunner en dus ook een stuk lichter is dan de handhelds van de concurrentie (met name Zebra en Honeywell).

Testen

Verder is het apparaat, zoals te doen gebruikelijk bij robuuste toestellen, uitvoerig getest in water-, stof en koude-testen en middels stoot- en valtesten. Zo kan het apparaat minimaal een half uur onder water liggen (op 1,5 meter diepe) en het dan nog steeds doen en garandeert Panasonic dat het een val van 150 cm kan 'overleven'.

De handheld heeft verder allerlei technische snufjes, zoals een barcodelezer aan zowel de rechter- als linkerkant, een oplaadbare batterij die 12 uur mee kan, een luidspreker en microfoon die tegen stof kunnen, een micro-usb-kabel en spraak- en netwerkmogelijkheden. Gebruikers hoeven dus geen tweede smartphone te gebruiken om te bellen.

Het wi-fi-model van de FZ-T1 is vanaf augustus verkrijgbaar en heeft en basisprijs van 1270 euro; het 4G-model is vanaf eind september te koop en kost minimaal 1350 euro.

Voor de distributie in Europa heeft Panasonic een overeenkomst gesloten met Scansource. Het door Panasonic overgenomen Zetes regelt nog wel een aantal logistieke zaken. Daarnaast heeft het concern een speciaal handheld-partnerprogramma opgesteld: dit Edge-programma richt zich op wederverkopers en leveranciers van ondersteunende diensten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-22T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.