Zweden bouwt testparcours voor autonome auto’s

Testbaan zelfrijdende auto

De Zweedse overheidsorganisatie Research Institutes of Sweden heeft samen met de Technische Universiteit Charmers uit Göteburg een testomgeving voor autonome auto’s gebouwd. De AstaZero 5G-faciliteit kan volgens de initiatiefnemers elke mogelijke verkeerssituatie simuleren.

Het complex in Göteborg moet autobouwers en overheden helpen om het gedrag van zelfrijdende voertuigen te voorspellen in de meest complexe situaties, zonder dat hiervoor tests op openbare wegen nodig zijn. De vraag naar dit soort testfaciliteiten zal toenemen, denken de initiatiefnemers, zeker na enkele fel gemediatiseerde ongevallen met zelfrijdende testauto’s.

AstaZero is naar eigen zeggen de eerste testfaciliteit ter wereld exclusief voor zelfrijdende auto’s, zowel de auto’s zelf als hun dataverbindingen kunnen er onderzocht worden. Dit moet de ontwikkeltijd van dit soort wagens sterk inkorten. Alle mogelijke verkeerssituaties uit allerlei landen kunnen er gesimuleerd worden. Ook het invoeren van ‘virtuele’ auto’s (waardoor de zelfrijdende wagens ‘denken’ dat ze niet alleen zijn) is mogelijk. Ook de invloed van drones, fietsers en voetgangers is een focuspunt.

Op AstraZero zijn er speciale stadsomgevingen, een autosnelweg, een landelijke weg en een hogesnelheidsbaan voorzien. Ook een eigen 5G-netwerk is aanwezig. Onder meer Ericsson, de Zweedse Post and Telecom Authority en het onderzoeksinstituut Wara-Cat zijn er bij betrokken. De Zweedse regering wil van het land de leider maken in onderzoek en ontwikkeling naar duurzame en veilige voertuigen. Elektrische wagens, al dan niet zelfrijdend, krijgen daarbij een sleutelrol.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-22T10:51:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.