Ierse robots ingezet bij orderpicking in Benelux

Costo sluit samenwerkingsovereenkomst met Eiratech Robotics

Costo en Eiratech Robotics ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst op het Logistics Seminar van Enterprise Ireland Benelux.

De Nederlandse logistiek specialist Costo heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Ierse technologiebedrijf Eiratech Robotics, expert op het gebied van robotsystemen. De samenwerking maakt orderpicken met behulp van robots voor veel meer bedrijven mogelijk, onder meer in de e-commerce.

Costo is een logistieke systeemintegrator ook Gorinchem dat klanten helpt bij het inrichting van magazijnen in allerlei branches. Het bedrijf heeft in het Tilburgse zusterbedrijf xTend een aanbieder van warehouse management systemen (WMS). Costo levert zelf producten als rollerbanen maar werkt tevens met partners voor onder andere orderpicking systemen.

Een nieuwe partner op dat vlak is Eiratech Robotics, een jong Iers bedrijf uit Dublin dat in de logistiek hoge ogen wil gooien met een nieuwe robottechnologie. Zo'n zeventig procent van de orderpick-tijd wordt nu nog verspild met lopen en zoeken naar goederen. De Eiratech Eirabot, een robot die wordt bestuurd via een draadloos netwerk, kan die verspilde tijd terugdringen en het aantal picks per uur verzesvoudigen in vergelijking met een conventioneel systeem. Essentieel in een tijd waarin consumenten verwachten dat online bestelde producten binnen 24 uur in huis zijn, aldus beide bedrijven.

De deal maakt Costo tot partner van Eiratech Robotics voor de Benelux en biedt het Ierse bedrijf tevens kansen in Duitsland. Eiratech heeft al projecten lopen in Groot-Brittannië en Spanje.

Bijenkorf

Gian Schiava van Costo licht toe: 'Jaren terug ging orderpicking onder meer nog met behulp van magazijnkranen, daarna kwamen er transportshuttlesystemen en agv's - automatisch geleide voertuigen - en nu zijn er robots. Het zijn kleine karretjes ter grootte van een krat bier die in vakken verdeelde stellingkasten meenemen naar de orderpicker. Die kan vervolgens voor een order de benodigde spullen uit een doos in een vak eruit halen, met een scanner afboeken in het warehouse management systeem en de bestelling verder afhandelen. De robot brengt vervolgens de vakkenkast terug, al kan dat ook naar een andere plek zijn dan waar die eerst stond, als dat volgens het warehouse operating system handiger is.'

Volgens Schiava zijn de robots van Eiratech Robotics met name handig voor bedrijven die veel kleine spullen verhandelen, bijvoorbeeld uit de e-commerce en de e-fulfilment. 'Je moet je een soort bijenkorf voorstellen met allemaal robotjes die continu vakkenkasten naar orderpickers rijden. In magazijnen met bijvoorbeeld pallets die hoog zijn opgestapeld of met grote producten werken de robots niet.'

Eiratech Robotics

Enterprise Ireland

De samenwerkingsovereenkomst tussen Costo en Eiratech Robotics is bekrachtigd tijdens het Logistics Seminar in het College Hotel in Amsterdam, in het kader van de handelsmissie die het agentschap Enterprise Ireland organiseert.

Volgens Patrick Torrekens hoofd van Enterprise Ireland Benelux, dat Ierse bedrijven ondersteunt, vindt met de deal Eiratech Robotics en Costo 'een Ierse innovatie zijn weg naar markten die koploper zijn op het gebied van warehousing en distributie en waar grote behoefte is aan optimalisatie van het logistieke proces.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-22T17:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.