Bosch toont autonome shuttle op CES 2019

Bosch toont tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas een zelfrijdend en elektrisch shuttle. Het voertuig is uitgerust met elektrische aandrijving, remsystemen en sensoren voor een 360-graden-beeld. Deze shuttle moet in on demand beschikbaar zijn. De autonome shuttle maakt volgens het bedrijf het leven van mensen veiliger, efficiënter en minder stressvol.

Met de shuttle die nu nog in conceptfase is, kan door gebruikers opgeroepen worden via een smartphone. Om dit te realiseren, ontwikkelt Bosch ook aanvullende diensten zoals een reserveringssysteem van de shuttle, waarbij het voertuig met anderen gedeeld kan worden. Daarnaast spreekt het over de bijbehorende connectiviteitsplatformen of diensten voor het parkeren van de shuttles.

Test in San José

Om in deze markt van on demand voertuigen te stappen, start Bosch in de zomer van 2019 een proef in de Amerikaanse stad San José (California). Dat doet het in samenwerking met het eveneens Duitse Daimler. De twee bedrijven ontwikkelen binnen de proef onder meer concepten en algoritmen om autonoom rijden mogelijk te maken. Daimler verzorgt de systemen voor in de auto. Hiervoor levert het testvoertuigen -faciliteiten, onder meer in Duitsland. Bosch levert de sensoren en regeleenheden.

De drie partijen willen tijdens de pilot de verkeersstromingen in steden verbeteren, evenals de veiligheid op de weg. Doel van de samenwerking is om begin van volgend decennium een volledig automatisch en autonome shuttle in productie te hebben.

Focus op IoT

De ontwikkeling van zo’n zelfrijdende shuttle is onderdeel van Bosch’ focus op het internet of things (IoT). Het bedrijf zegt al meer dan 270 IoT-projecten te hebben, onder meer op het gebied van mobiliteit en in de agrarische sector. Een belangrijk onderdeel van de IoT-strategie is kunstmatige intelligentie (ai). De Duitse organisatie verwacht over tien jaar verwacht ai in alle producten toe te voegen.

Computable aanwezig op CES 2019

Computable-redacteur Suzanne Martens is namens Computable aanwezig op de Consumer Electronics Show (CES) 2019 in Las Vegas. Tijdens die beurs waar steeds meer zakelijke ict-toepassingen worden getoond, doet zij verslag van ontwikkelingen en nieuws.

Heeft u tips, of wilt u in contact komen met Suzanne, mail haar op redactie@computable.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-08T09:28:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.