Medisch transport via drone kent startdatum

Drone

Vanaf 23 september zal één dag per week een drone tussen 21 ziekenhuizen van Antwerpen vliegen. Ook Turnhout en Gent zitten mee in het experiment.

Bij dronesspecialist Helicus, dat volgende maand het transport tussen de ziekenhuizen mee zal verzorgen, opteert om stapgewijs te werk te gaan. Bij aanvang gaat het om één transport per week en per definitie overdag. Het project begon met een beperkte selectie van  Antwerpse ziekenhuizen, maar wordt nu breed gedragen.

Vanaf de week van 23 september zullen de onbemande luchtvaartuigen een dag per week weefsel, monsters, medicijnen en bloed tussen 21 ziekenhuizen vervoeren. Turnhout en Gent volgen.

Totaalproject

De initiatiefnemers, met steun van de Europese en federale overheden, zijn Skeyes, luchtvaartbedrijf  SABCA, softwarebedrijf NSX, verzekeraar Baloise, Unifly (vorig jaar winnaar van de Computable Startup van het Jaar) en Helicus.

Samen met ziekenhuisgroepen neemt elke partner een specifiek deel van het totaalproject voor zijn rekening. De opzet is om met het dronetransport nooit luchtruimte permanent te blokkeren, maar ruimte op te vragen en vrij te geven naargelang er een dronevlucht doorgaat.

Geen beelden

Nu het project concreet wordt, rijzen er wel vragen over mogelijke overlast. ‘Er is ten eerste het geluid bij opstijgen en landen, wanneer de motor vermogen moet halen om het toestel gecontroleerd te laten vliegen’, stelt Merlijn Voogd van Drone Detection in Het Laatste Nieuws. 

Daarnaast bestaat volgens hem nog de bezorgdheid om de privacy, vermits een drone per definitie een camera aan boord heeft. In reactie daarop laat Mikael Shamim van Helicus weten dat het geluid vergelijkbaar is met het normale geruis van een auto of tram en dat er nooit beelden zullen gemaakt worden.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-19T09:52:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.