Volvo investeert in software om opleggers te delen

vrachtwagen

Volvo Group Venture Capital, de investeringspoot van de Zweedse truckfabrikant Volvo, stopt bijna 95 miljoen euro in het Amerikaanse Flock Freight. Dat bouwt software waarmee bedrijven zoveel mogelijk lege vrachtwagens kunnen vermijden.

Heel wat trucks die vandaag rondrijden, doen dat met lege opleggers. Dat levert niet alleen onkosten op, het is ook slecht voor het milieu. Door de opleggers zo vol mogelijk te laden, worden immers ritjes uitgespaard. 

De startup Flock Freight uit San Francisco probeert daar iets aan te doen. Het bedrijf bouwt algoritmes om vrachtwagenritten efficiënter te maken door de trailers zo vol mogelijk te krijgen. In de tool van Flock Freight worden de traditionele ‘hubs’ omzeild en krijgen bedrijven zicht op welke vrachtwagens naar waar rijden en kunnen zij hun ladingen aanmelden om mee te nemen. De software houdt rekening met waar de trucks vandaan komen, waar ze naar toe gaan, hoeveel ze wegen, hoe groot ze zijn, hun rittenschema en zo meer. Als het systeem breed uitgerold wordt, kan het de CO2-emissies van vrachtverkeer met veertig procent doen dalen, zegt Flock Freight. 

Flock Freight heeft al meer dan 12.000 ritten samengesteld met duizenden bedrijven, een stijging van bijna driehonderd procent tussen 2018 en 2019.De Zweedse truckbouwer Volvo (die losstaat van de gelijknamige autofabrikant) zag alvast brood in het concept en het stopt ruim 93 miljoen euro in de vijf jaar oude startup. Bij Volvo zijn ze er van overtuigd dat technologie als die van Flock Freight een belangrijke rol zal spelen in de toekomst.

‘Flock Freight kan de Volvo Groep meer inzicht geven in het optimaliseren van het wegtransport. Samen kunnen wij onze operatoren en de klanten van onze operatoren extra diensten aanbieden’, aldus Dan Tram, investment director Volvo Group Venture Capital.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-02T10:32:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.