Kortrijkse satelliettrackers houden reizigers veilig

Geodynamics maakt uitstap naar de reisbranche

Dit artikel delen:
GPS tracker satelliet

De Belgische reisonderneming Travelbase uit Gent rust tussen midden juni en medio september meer dan achtduizend mensen uit met een satelliettracker. De trackers dienen voor de veiligheid tijdens een actieve reis ‘in eigen bubbel’ in afgelegen natuurgebieden in IJsland, Noorwegen, Zweden en de Balkan waar geen gsm-bereik is.

In de landen waar de satelliettrackers gebruikt worden, organiseert Travelbase trektochten en reizen met kano of kajak. Door de waterbestendige tracker weet de reisaanbieder waar elke reiziger zich bevindt. Wanneer die in een noodsituatie verkeert, kan hij op de SOS-knop van de tracker drukken. Dat alarmeert de lokale hulpdiensten, met de exacte gps-positie van de persoon in nood, of zet een team van Travelbase in gang.

Voor de trackers doet Travelbase een beroep op het Kortrijkse technologiebedrijf Geodynamics. Dat verhuurt nu voor het eerst zeshonderd satelliettrackers aan Travelbase. Midden september keren de trackers terug naar Geodynamics. De regio’s in IJsland, Noorwegen, Zweden en de Balkan waar de Travelbase-klanten wandelen, kanovaren of kajakken zijn afgelegen natuurgebieden, vaak zonder gsm-bereik. De reizen duren een week en zo lang gaat een batterij van een smartphone niet mee. 

De Spot Gen4-satelliettrackers die Geodynamics verhuurt, hebben vier AAA-batterijen. Daarmee gaat het apparaatje een maand mee alvorens je de batterijen moet vervangen. Op een mobiele website van Geodynamics ziet de reisorganisatie waar precies de reizigers op dat moment zijn.

Tijdregistratie en beheer

Geodynamics’ systemen worden vooral gebruikt voor tijdsregistratie en het beheer van het wagenpark. De firma heeft 3300 klanten, die samen 45.000 ‘blackboxen’ gebruiken. Dat zijn apparaten met ingebouwde gps- en gsm-functies die in een voertuig geïnstalleerd worden om de locatie ervan te volgen.

Geodynamics richt zich op de bouw- en transportsector, installateurs, onderhouds- en serviceploegen, openbare diensten en andere organisaties met mobiele medewerkers en een wagenpark. Het bedrijf werd in 2004 opgericht en heeft 35 medewerkers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-23T10:51:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.