Stekker uit blockchainsystemen TradeLens en ASX

Stekker

IBM en containervervoerder Maersk stoppen met TradeLens, een blockchain-gedreven wereldwijd handelsplatform. Ook de Australische beurs AXS zet een punt achter een blockchainsysteem dat in tegenstelling tot TradeLens niet eens heeft gewerkt.

TradeLens

Al eind 2018 stond het blockchainproject TradeLens van IBM en Maersk op losse schroeven. Het digitale handelsplatform voor de scheepvaart beloofde middels blockchaintechnologie containervervoer realtime te monitoren. Ook zou binnen de keten de digitale communicatie tussen toeleveranciers sterk verbeteren. TradeLens zou de wereldwijde scheepvaartsector miljarden euro’s op jaarbasis schelen.

In de praktijk bleek dat containerrederijen geen trek hadden om zich aan te sluiten. Vervoerders waren bevreesd dat ze niet op gelijke voet in het platform konden stappen. Ook een kritisch rapport van adviesbureau PwC over het overschatten van de praktische invoering toonde aan dat de verwachtingen te hoog gegrepen waren.

Niet levensvatbaar

Nu vier jaar later is er definitief een streep onder gezet. IBM en Maersk stellen in een gezamenlijke verklaring dat 'de behoefte aan volledige wereldwijde samenwerking in de industrie niet is gerealiseer. Als gevolg daarvan heeft TradeLens niet het niveau van commerciële levensvatbaarheid bereikt dat nodig is om het werk voort te zetten en te voldoen aan de financiële verwachtingen als onafhankelijk bedrijf.'

Eind eerste kwartaal van 2023 gaat de stekker eruit. Het TradeLens-platform werd in 2018 aangekondigd en ontwikkeld door IBM en GTD Solution, een divisie van Maersk. De Dutch Blockchain Coalition noemde TradeLens afgelopen oktober nog als een voorbeeld van een succesvolle zakelijke toepassing van blockchaintechnologie.

ASX

Een ander gesneefd project is de blockchainvervanging van het verouderde Clearing House Electronic Subregister System (Chess) van de Australian Securities Exchange (ASX). De Australische beursorganisatie schrijft hiervoor zo'n 168 miljoen dollar af. Het geplande blockchain-systeem voor het afwikkelen van transacties werd eind 2017 aangekondigd en zou aan het begin van 2020 operationeel zijn. Volgens de ASX gooide de Covid-19-pandemie roet in het eten en liep de bouw van het systeem voortdurend vertraging op.

De vertragingen waren een doorn in het oog van zowel de Australische centrale bank als de financiële toezichthouder. Een recent, kritisch rapport van Accenture gaf het laatste zetje. Het it-adviesbureau wees hierin op 'aanzienlijke uitdagingen' bij het ontwerp van het blockchain-systeem, zoals onzekerheid over de interactie tussen de ASX-vereisten en de toepassing en het onderliggende grootboek. De grootste Australische beurs blijft dus het huidige Chess gebruiken dat naar eigen zeggen 'veilig en stabiel is en goed presteert'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-05T11:52:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.