Overheid en Jurgen Ingels starten fintech-fonds

Dit artikel delen:
fintech

Entrepreneur Jurgen Ingels en de overheid starten samen een nieuw investeringsfonds op: Smartfin Ventures. Dat moet start-ups uit de fintech helpen doorgroeien met Belgisch geld.

Jurgen Ingels en de overheid willen met een nieuw investeringsfonds tot dertig miljoen euro ophalen om fintech-start-ups te laten groeien. Dat schrijft De Tijd. Momenteel zou het fonds zo’n tien tot vijftien miljoen euro in kas hebben.

Via het investeringsvehikel FPIM steekt de overheid zeker vijf miljoen euro toe, de rest komt van privé-investeerders en –bedrijven. Wie dat zijn is niet bekend, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het om dezelfde partijen die ook al Smartfin Capital spijsden, het andere fonds van Ingels. Daar zit onder meer ING bij.

B-Hive

Eerder deze maand was FPIM ook al betrokken bij B-Hive, de nieuwe naam voor de fintech-incubator Eggsplore die Ingels iets meer dan een jaar geleden oprichtte, samen Wim De Waele. Daar was toen een investering van twee miljoen euro mee gemoeid. De overheid liet toen bij monde van minister van Financiën Johan Van Overtveldt weten dat er ook dertien miljoen werd opzijgezet voor andere fintech-initiatieven. Dit is er dus alvast een van.

Volgens Ingels is het nieuwe fonds vooral gericht op scale-ups, beginnende bedrijven die de startfase aan het ontgroeien zijn en snel hoger willen schakelen. De bedragen die daarvoor nodig zijn, worden vaak in de VS of het VK gevonden. Smartfin Ventures moet dat soort noden helpen ledigen met Belgisch kapitaal. Het fonds wil niet enkel in Belgische bedrijven investeren, maar kijkt ook naar Nederlandse, Britse en Israëlische opportuniteiten. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-25T09:04:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.