Investeringen in startups flink gedaald

Stagnatie begin 2019 ingezet

Dit artikel delen:
start-up

De wereldwijde durfinvesteringen in startups zijn in de eerste drie maanden van dit jaar aanzienlijk gedaald vergeleken met het laatste kwartaal van 2018. Dat stelt KPMG vast op basis van eigen studie. Het onderzoeksbureau wijt de stagnatie aan de economische onzekerheid.

In het eerste kwartaal van 2019 werd voor een bedrag van circa 48 miljard euro in startups geïnvesteerd, een daling van een kwart ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar. In dat kwartaal lieten investeerders nog een bedrag van rond de 64 miljard euro optekenen.

Ook het aantal transacties nam aanzienlijk af, van 3.901 (Q3-2018) tot 2.657 in het eerste kwartaal van dit jaar. Die daling tekende zich vooral in Europa af, van 882 tot 487 deals. De waarde van de Europese investeringen nam ook nog eens licht af, van 6,7 tot 5,9 miljard dollar.

Dit blijkt uit de Venture Pulse, het kwartaalonderzoek van KPMG naar de wereldwijde investeringen in startups.

China en VS

Daniël Horn van KPMG Partnerships & Alliances legt uit dat de terughoudendheid bij investeerders verband houdt met de onzekerheid over Brexit, de verwachte economische neergang in China en de aanhoudende handelsconflicten tussen de VS en andere landen.

Horn: ‘Toch zagen verschillende landen in Europa de ogen van beleggers op zich gericht, waardoor de investeringen op niveau bleven.’ Daarbij noemt hij de namen van Finland (met de investering van 180 miljoen euro in RELEX), Duitsland (270 miljoen in N26 en 190 miljoen in BioNTech) en het VK (met de kapitaalinjectie van 252 miljoen in Ovo Energy).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-25T16:23:00.000Z Cees Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.