Startups zijn economisch interessante job-machines

Dit artikel delen:
start-up

De gemiddelde startup creëert dubbel zoveel jobs als de gemiddelde kmo in ons land. Bijna negen op de tien kmo’s zijn eenmanszaken, bij de startups is dat amper 1,4 procent. Dat blijkt uit een bevraging bij 150 jonge bedrijven van de accelerator Start it @KBC.

In de gemiddelde startup werken 4,8 mensen, in de gemiddelde kmo is er volgens cijfers van de Europese Commissie een personeelsbestand van 2,5 mensen. Amper 1,4 procent van de start-ups bestaat uit één persoon (de oprichter), terwijl Unizo aangeeft dat 88 procent van de Belgische kmo’s een eenmanszaak is. Startups blijven ook volop nieuwe jobs creëren. Ze geven in de bevraging aan dat ze in hun team het komende jaar gemiddeld twee extra aanwervingen plannen. Voor de hele Belgische community van Start it @KBC, bestaande uit meer dan vijfhonderd actieve startups, zou dat betekenen dat er in 2020 zo’n 1050 vacatures komen.

‘Die cijfers liggen in lijn met het advies dat we aan onze start-ups geven om zich te omringen met een team’, zegt Lode Uytterschaut van Start it @ KBC. ‘Om een succesvolle start-up uit te bouwen, heb je verschillende skills nodig: je moet je product bouwen, je moet het verkopen, je moet de cijfers in de gaten houden,… Weinig ondernemers kunnen dat allemaal zélf. Het is moeilijk om een nieuw product of een nieuwe dienst in de markt te zetten. Het is keihard werken, je krijgt gegarandeerd met tegenslagen te maken. Op die momenten helpt het als je kan terugvallen op co-founders of een team voor mentale steun en bijkomende expertise.’

De startups die deelnamen aan de bevraging realiseerden sinds hun opstart samen al voor 83,9 miljoen euro aan sales. Gemiddeld 540.000 euro per startup. Die gemiddelde verkoop sinds hun start ligt fors hoger dan vorig jaar, wat niet onlogisch is gezien er voor veel bedrijfjes een extra jaar aan sales bij kwam.

Alles samen haalde de bevraagde startups al ruim 165 miljoen euro aan investeringen op. Er zijn uiteraard uitschieters - startups die puur met eigen geld groeien en startups die bijzonder hoge bedragen ophaalden -, maar de gemiddelde startup trok voor bijna 450.000 euro aan investeringen aan. Ook dat cijfer zit in de lift.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-19T10:13:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.