Durfkapitaalfonds Imec haalt 150 miljoen op

Dit artikel delen:

Het onderzoeksinstituut Imec kan een tweede fonds van zijn durfkapitaaltak Imec.Xpand spijzen met 150 miljoen euro. Dat meldt De Tijd. Het fonds zal zich richten op investeringen in hardware voor nanotechnologie.

Met de 150 miljoen die nu op de teller staat, is de zoektocht naar kapitaal nog niet afgelopen. Geruggesteund door grote interesse bij investeerders, verwacht Imec.Xpand tegen het eind van de zomer op 250 miljoen af te tikken.

Imec. Xpand, vijf jaar geleden opgericht, bedient zowel spin-offs van Imec zelf als externe bedrijven. De geldinjecties dienen vaak als hefboom voor startups om nog meer kapitaal los te weken bij andere geldverschaffers. Investeerders die zich aansloten zijn onder andere BNP Paribas Fortis, Samsung, SK Hynix en Philips. Voor het tweede fonds doen de meeste aandeelhouders opnieuw mee, naast een combinatie van institutionele investeerders, family offices, strategische investeerders en traditionele overheidsinvesteerders. Concrete namen zijn niet bekendgemaakt.

Het eerste fonds heeft een trackrecord van zowat zestien investeringen in bedrijven, onder meer Spectricity, Celestial AI, Fabric8Labs en Axelera AI. Vaak gaat het over deep-tech-bedrijven die zich richten op doorbraken in fysica en biotech en dat combineren met chiptechnologie en fotonica. In de portefeuille zit momenteel een unicorn, het Amerikaanse PsiQuantum. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-22T11:01:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.