Belgische techbedrijven toucheren half miljard

Dit artikel delen:

Softwarebedrijf Deliverect, biotechbedrijf Precirix, e-fietsenmaker Cowboy, satelietspecialist Aerospacelab en technologiebedrijf Rombit kregen in de eerste kwartaal van dit jaar het meeste vers kapitaal toegeschoven. Met een half miljard euro is genoemde periode het op een na beste ooit inzake financiering van Belgische groeiers.

Deliverect, dat software voor bestelbeheer aanbiedt, gaat met de meeste aandacht lopen en haalde begin januari al 132 miljoen euro op. De Gentse startup werd bij de operatie gewaardeerd op 1,4 miljard dollar (zowat 1,23 miljard euro). Daarmee komt het bij het selecte clubje van eenhoorns, privébedrijven die meer dan een miljard dollar waard zijn. Alleen Collibra, Odoo en Team.blue (ex-Combell) zijn vandaag Belgische eenhoorns.

Het biotechbedrijf Precirix volgde inzake financiering op ruime afstand van Deliverect met een kapitaalronde van tachtig miljoen euro. E-fietsenmaker Cowboy haalde 71 miljoen euro op. Satellietspecialist Aerospacelab tikte veertig miljoen euro bij en Rombit twintig.

Ook heel wat andere jonge (tech)bedrijven kregen geld toegeschoven. Op het einde van het kwartaal stond de teller op 498 miljoen euro. Dat is het beste jaarbegin ooit, zo meldt De Tijd. Buitenlandse investeerders investeren met het oog op rendement in Europese en Belgische tech- en biotechbedrijven. Door de coronapandemie werd de investeringsgolf zelfs aangewakkerd.

Tweede kwartaal

Vraag is wat de toekomst brengt met de oplopende inflatie en het conflict in Oekraïne. Het bedrag aan investeringen staat deze maand al op 209 miljoen euro. Het grote deel daarvan gaat naar het Frans-Belgische databedrijf Kpler dat informatie levert aan grondstoffentraders. Dat haalde recent 183 miljoen euro op. Ondernemer-investeerder Marc Coucke schoof zestiern miljoen euro toe aan Itineris, specialist in software voor nutsbedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-19T11:28:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.