Econocom digitaliseert operatiekwartier Delta-site

Dit artikel delen:
Delta Ziekenhuis digitaal operatiekwartier Delta

It-integrator Econocom gaat 29 operatiekamers digitaliseren in het aanbouw zijnde Delta-ziekenhuis in de Brusselse gemeente Oudergem. Het ziekenhuis moet eind dit jaar de deuren openen.

De digitalisering van een operatiezaal omvat voornamelijk het digitaal beheren van multimediastromen in ‘realtime’. Die geven chirurgen een betere visuele ondersteuning, met beelden die geprojecteerd worden op verschillende schermen. In de digitale operatiekamer kan de chirurg tijdens de ingreep ook beelden en video’s maken. Hij kan er het patiëntendossier mee verrijken door ze naar het PACS (Picture Archiving and Communication System) te sturen, waarmee het patiëntendossier gesynchroniseerd is.

Met een videoconferentiesysteem in de operatiezalen is het ook mogelijk om rechtstreeks een ingreep uit te zenden, bijvoorbeeld voor opleidingsdoeleinden. De chirurg kan daarnaast live een collega of expert consulteren, binnen of buiten het ziekenhuis. Heel het operatiekwartier zal technisch klaar zijn om uitgerust te worden met schermen in ultrahoge definitie, wat het een solide technologische basis geeft voor de komende tien jaar. Econocom zal de chirurgen en hun teams ook leren werken met de nieuwe middelen en hen begeleiden bij de ingebruikname van de nieuwe procedures.

De eerste digitale operatiekamer zal eind juni klaar zijn. Die zal dienstdoen als demonstratiezaal. De artsen, verpleegkundigen, biotechnologen en informatici van het Delta-ziekenhuis zullen er hun opmerkingen, vragen en suggesties over kunnen formuleren. Van augustus tot oktober rust Econocom alle operatiekamers uit en zorgt het voor de integraties van de hard- en software met de bestaande voorzieningen. In november krijgt het personeel opleiding, zodat de operatiekamers en de gebruikers ervan operationeel zijn voor de opening in december.

'De digitalisering van een operatiekamer is ingegeven door belangrijke trends: de evolutie van niet-invasieve operatietechnieken, de stijging van de ambulante chirurgie en de kwaliteit en veiligheid van de zorg', zegt Laurent Casu, directeur Healthcare bij Econocom.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-20T13:15:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.