App helpt medicijn te kiezen voor diabetespatiënt

Dit artikel delen:
Dokter met telefoon

Aan het UZ Leuven is een app ontwikkeld die artsen, huisartsen en specialisten helpt om een betere keuze te maken in de verschillende types geneesmiddelen voor patiënten met type 2 diabetes. Daarvoor bestond al een internationale richtlijn, maar die houdt geen rekening met de Belgische terugbetalingscriteria.

Sinds een tiental jaar hebben zorgverleners een enorme keuze uit behandelingsmogelijkheden voor type 2 diabetes. Omdat de internationale aanbevelingen geen rekening houden met de Belgische terugbetalingscriteria, ontwikkelde de dienst endocrinologie van UZ Leuven de ‘T2D Helper’. Dat is een app die zowel kijkt naar de individuele patiënt als naar de terugbetalingscriteria van België.

Prof. dr. Ann Mertens, endocrinoloog in UZ Leuven: ‘De app is veel meer gericht op de individuele patiënt dankzij een slimme filterfunctie. Die houdt bijvoorbeeld rekening met nierfunctiebeperking en met problemen als een verhoogd risico op hypoglycemie en gewichtstoename.’

De zorgverlener blijft uiteindelijk zelf instaan voor de definitieve beslissing bij de keuze van behandeling. De app zal op regelmatige tijdstippen worden geüpdatet in functie van de terugbetalingscriteria of bij ontwikkelingen rond de behandeling bij type 2 diabetes.

De app kwam tot stand dankzij een intensieve samenwerking tussen de dienst endocrinologie en de dienst IT van UZ Leuven. Artsen en zorgverleners kunnen de app gratis downloaden voor iOS en Android.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-04T10:36:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.