Microsoft investeert 25 miljoen dollar in zorg-ai

Dit artikel delen:
zorg

Softwaregigant Microsoft pompt de komende vijf jaar 25 miljoen dollar in technologie, kennis en onderzoeksbeurzen om kunstmatige intelligentie (artifical intelligence, ai) in te zetten ter ondersteuning van mensen met een beperking. Daarnaast worden deze zogenaamde ‘AI for Accessibility’-innovaties ingebouwd in de Microsoft-clouddiensten.

Dit stelt ceo Satya Nadella tijdens Build 2018, de jaarlijkse developer-conferentie van Microsoft in Seattle. Ook meent hij dat ai gezondheidszorg kan verbeteren en de maatschappij inclusiever maakt. ‘Met het ‘AI for Accessibility’-programma richt Microsoft zich op de meer dan één miljard mensen wereldwijd met een handicap. Drie pijlers staan centraal: werkgelegenheid, mensen verbinden en het moderne leven. Het biedt technologie, kennis en onderzoeksbeurzen om de ontwikkeling van toegankelijke en intelligente ai-oplossingen te versnellen. Het bouwt verder op recente verbeteringen in cognitieve diensten binnen Azure om ontwikkelaars te helpen om intelligente apps te ontwikkelen die mensen met een beperkt gehoor of zicht ondersteuning wil bieden. Voorbeelden hiervan zijn ‘realtime’ spraak-naar-teksttranscriptie, visuele herkenningsdiensten en de ai-tool Hepicto, die het voor autistische kinderen makkelijker maakt om te communiceren met behulp van visuele representaties van taal.

Spraakdiensten

Op zorggebied heeft Microsoft ook nieuwe cognitieve diensten aan Azure toegevoegd, zoals een spraakdienst die het voor ontwikkelaars makkelijker maakt om spraakherkenning, tekst-naar-spraak, en vertalingen aan hun applicaties te verbinden. Ook wordt Azure volgens de softwaregigant ‘de beste plek om spraak ai-ervaringen te creëren', met daarbij chatbots die kunnen voorzien in rijkere dialogen, meer persoonlijkheid en specifieke stemkeuzes, waardoor bedrijven de chatbot kunnen kiezen die het beste bij de onderneming past.

Andere aankondigingen tijdens Build 2018

  •            Dronebedrijf DJI, gaat samen met Microsoft werken om een nieuwe software developer kit te creëren voor Windows 10-pc’s. Daarnaast heeft het bedrijf Azure gekozen als preferred cloud provider om zijn commerciële drone en SaaS-oplossingen verder te ontwikkelen.
  •           Project Kinect for Azure, een sensorenpakket met onder andere Microsofts nieuwste dieptecamera’s. Project Kinect for Azure maakt gebruik van Azure ai om inzichten en handelingen aanzienlijk te verbeteren.
  •          Custom Vision werkt nu op Azure IoT Edge. Hierdoor kunnen devices zoals drones en industriële apparaten snel in actie komen zonder dat cloudconnectiviteit nodig is.
  •         Microsoft gaat samenwerken met Qualcomm Technologies om een vision ai development-kit te ontwikkelen waar Azure IoT Edge op draait, speciaal voor developers die op camera gebaseerde IoT-oplossingen willen ontwikkelen.
  •       Nieuwe en geüpdatete Microsoft Teams api’s in de Microsoft Graph en ondersteuning voor organisatie-specifieke applicaties in Teams geven developers de mogelijkheid om op maat gemaakte, intelligente ervaringen te creëren voor de unieke behoeftes van een bedrijf.
  •           Nieuwe ondersteuning voor Power BI-visualisaties in Excel maakt het mogelijk voor developers om zelfgemaakte visuals in Power BI uit te breiden naar Excel.
  •              Een aantal nieuwe updates voor Microsoft 365, waaronder de Microsoft Launcher-app op Android en Sets. Daarnaast wordt Adaptive Cards nu ook ondersteund in Microsoft 365.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-08T11:06:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.