Meer vrijheid dankzij virtuele assistent Ella4life

Ouderen kunnen langer thuiswonen

Dit artikel delen:

Nederlandse bedrijven, universiteiten en zorginstellingen werken samen met instellingen in Polen, Roemenië en Zwitserland aan het drie jaar durend Europees samenwerkingsverband, Ella4life. Een 1,9 miljoen euro kostend programma met als doel ouderen beter te begeleiden in de fases van afnemende fysieke en cognitieve functies, waardoor zij langer in staat zijn in goede kwaliteit van leven thuis te wonen.

Ella4life ondersteunt ouderen thuis op een tablet en onderweg op een smartphone en of smartwatch, wat gebruikers meer zelfvoorzienend en minder afhankelijk van zorgverleners maakt. Iets dat uiteindelijk resulteert in kostenvermindering en hogere effectiviteit van de zorg.

Het programma, onderdeel van het Ambient Assisted Living programma van de EU, combineert een tweetal medische hulpmiddelen, ‘Anne' en 'Emma’, tot de slimme, virtuele assistent ‘Ella’. De virtuele assistente ‘Anne’, ontwikkelt door het Nederlandse softwarebedrijf Virtask, en ‘Emma’, het patiënt-zorgverlener communicatieplatform voor chronisch zieke patiënten, zoals ontwikkelt door de Nederlandse specialist in mobiele oplossingen voor patienten, Medicine Men, vormen de basis voor 'Ella’. De twee ‘zusjes’ praten met elkaar, maken gebruik van elkaars sensoren, gebruikersinteractie naast ook kennis van de gebruiker. De Poolse Gdańsk University of Technology heeft de ondersteunende sensor technologie ontwikkeld.

Meertalige avatar

Het communicatieplatform ‘Emma’ motiveert en stimuleert patiënten om hun medicatie goed in te nemen, meer te bewegen, een gezond gewicht te krijgen en of behouden, bloeddruk in de gaten te houden en houdt tal van andere gezondheidsgegevens bij, zoals slaap, hartslag en atriumfibrillatie (stoornis waarbij het hart onregelmatig en sneller klopt). ‘De stap van een app of beeldscherm naar een sprekende, begrijpende, meerdere talen sprekende avatar maakt ons Emma-platform nog gebruiksvriendelijker en bereikbaar voor een veel grotere groep mensen, vooral ouderen’, ligt Oscar van Dijk, oprichter en ceo van Medicine Men, toe.

Universitair Ziekenhuis Leuven

Van Dijk is erg te spreken over de manier waarop de opdracht tot stand is gekomen: ‘Meestal ligt de focus op één oplossing. Nu wilde men bestaande oplossingen, die door samenvoegen naar een hoger niveau gaan.’ Een aantal Europese landen, waaronder België, konden door verschillende omstandigheden niet meedoen aan het Ella4life-project, maar hebben volgens Van Dijk wel interesse getoond in de oplossing: ‘Zowel Medicine Men als Virtask hebben al goede contacten met het Universitair Ziekenhuis Leuven in België. We zouden graag op het moment dat het zover is een pilot uitrollen met het ziekenhuis.’ Iets dat zich pas ergens in 2021 zal afspelen, als na de test-en bouwfase de nadruk op gebruikers van komt te liggen.

Europese Ella4Life-partners

  • Virtask B.V. (Nederland)
  • Medicine Men B.V. (Nederland)
  • Achmea Zorgverzekeringen (Nederland)
  • LiveLife B.V. (Nederland)
  • iHomeLab van de University of Applied Sciences and Arts van Luzern (Zwitserland)
  • Gdańsk University of Technology (Polen)
  • Muflon Sp. z o.o. (Polen)
  • Ana Aslan International Foundation (Roemenië)
  • Vicino Luzern (Zwitserland)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-23T10:17:00.000Z Zamire Willems


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.